Dobrá vôľa má podľa Lavrova svoje hranice. Varoval pred reálnou hrozbou tretej svetovej vojny

TA3 ČTK TASR
25.4.2022 22:40

Rusko bude pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou, oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý zároveň varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny. Informuje o tom agentúra AFP.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Lavrov vo vyjadreniach pre ruské tlačové agentúry kritizoval prístup Kyjeva k mierovým rokovaniam. "Dobrá vôľa má svoje hranice. Ak však nie je obojstranná, rokovaciemu procesu to nepomáha," uviedol Lavrov.

Rusko v pondelok jednostranne vyhlásilo prímerie v okolí oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov z tohto komplexu, kde sa ukrývajú poslední z ukrajinských obrancov. Ukrajina neskôr poprela tvrdenia, že sa s Ruskom dohodla na vytvorení humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z Mariupola, pripomína agentúra Reuters.

Existuje riziko?

Rusko sa zasadzuje o vylúčenie jadrových konfliktov, aj keď teraz je riziko vysoké, povedal v televíznom rozhovore. Moskva podľa neho chce obmedziť všetky možnosti umelého zvyšovania takýchto rizík. Ruská vláda pritom od februárového napadnutia Ukrajiny oznámila zvýšenie bojovej pohotovosti jadrových síl a opakovane hovorí o možnosti použitia jadrových zbraní.

"Toto je náš kľúčový postoj, o ktorý opierame všetko. Riziká sú teraz značné," povedal Lavrov ruskej štátnej televízii k údajnej snahe znižovať napätie. "Nechcel by som tieto riziká umelo zvyšovať. Mnohým by sa to páčilo. Nebezpečenstvo je vážne, skutočné. A my to nesmieme podceňovať," pokračoval šéf ruskej diplomacie.

Ruské ministerstvo obrany minulý týždeň ako absurdné poprelo tvrdenie Washingtonu, že sa Rusko chystá použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane. Moskva tvrdí, že jadrové zbrane použije iba v prípade ohrozenia vlastnej existencie. Zároveň obviňuje Západ, že opatreniami prijatými po invázii na Ukrajinu v zásade útočia na Rusko.

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predminulý týždeň varoval, že by sa všetky štáty mali pripraviť na možnosť, že by ruský prezident Vladimir Putin mohol použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane. Putin na konci februára nariadil uviesť ruské jadrové sily do "zvláštneho režimu" bojovej pohotovosti, pričom nebolo príliš jasné, aké má tento krok praktické dôsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok