Vďaka mrkve či soli olej viac nebude prskať: Tieto triky sa vám zídu pri vyprážaní

TA3/zm
27.4.2022 08:00

Aj vy máte husiu kožu z toho, keď si predstavíte, ako bude vaša kuchyňa vyzerať po vypražení obľúbených rezňov? Ak nechcete ďalšiu hodinu po obede stráviť čistením mastných máme pre vás pár trikov, ako tomu zabrániť.

Vďaka mrkve či soli olej viac nebude prskať: Tieto triky sa vám zídu pri vyprážaní
Pexels

Štyri jednoduché triky zabránia oprskaniu celej kuchyne, keď sa rozhodnete vyprážať. Minimálne jeden z nich si určite osvojíte a zjednoduší vám upratovanie po varení.  

Soľ

Ešte predtým, než do panvice nalejete samotný olej, panvičku posypte soľou. Vďaka jej kryštálikom sa olej jemne ochladí a vy tak môžete bezpečne pokračovať v príprave pokrmu. Ak ste na tento trik zabudli vopred, efekt dosiahnete aj po pridaní soli počas vyprážania, takže nič nie je stratené. veď vy si someniete, keď začne olej prskať po celej kuchyni.

Mrkva

Ak máte pocit, že sa vám olej rýchlo prepaľuje a prská, pripravte si pár koliesok očistenej mrkvy. Osušte ich od prirodzenej šťavy papierovou utierkou a niekoľko koliesok pridajte do oleja ešte predtým, než začnete vyprážať. Je to zaručený spôsob, ako si uľahčiť prácu a vyhnúť sa mastným škvrnám. Navyše, ak ste použili väčšie množstvo oleja a príprava jedla vám zabrala malú chvíľu, olej môžete použiť viackrát, pretože mrkvové kolieska pôsobia aj ako filter. Samozrejme, mrkvu z oleja pred ďalším použitím vyhoďte.

Korok

Korok z vína určite nevyhadzujte! Už len menší úlomok z neho vám môže byť skvelým pomocníkom, ak vám z panvice „srší“ rozpálený olej. Akonáhle suchý korok vložíte do oleja, prskanie a penenie sa očividne zmierni. Rovnakú službu pre vás spraví aj pár drevených špáradiel, ak náhodou nie ste vinári a žiaden korok doma nenájdete.

Chlieb

Stačí, ak máte po ruke starší chlieb, odtrhnite kôrku a následne len striedku z neho vložte do panvice, kde pripravujete jedlo. Chlieb minimalizuje penenie oleja a následne jeho prskanie. Práve tento je medzi gazdinkami najobľúbenejší, pretože kúsok chleba má skutočne doma každý. Aj by sme dodali, že navyše stojí pár centov, ale pri zdražovaní pečiva radšej nejdeme provokovať, aby ste nevypenili a nevyprskli, ako ten olej. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok