Top udalosti týždňa: Kaliňák v putách, začala sa bitka o Donbas, odložili sme rúška aj respirátory, Francúzi si volili hlavu štátu

TA3 TASR ČTK SB
24.4.2022 21:14

Exministra vnútra Roberta Kaliňáka zadržala NAKA, zostáva vo väzbe. Obvinení sú aj šéf Smeru Robert Fico a advokát Marek Para. Na východe Ukrajiny začali Rusi novú očakávanú ofenzívu. Protipandemické opatrenia na Slovensku sa až na výnimky uvoľnili. Francúzsko sa pripravovalo na nedeľňajšie voľby prezidenta. Prečítajte si zhrnutie najdôležitejších udalostí uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa:
TASR/Jakub Kotian

Akcia Súmrak 

Bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zadržala NAKA v stredu. Spolu s expremiérom Robertom Ficom bol obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. 

Ich obvinenie považuje ich obhajca David Lindtner za politický útok. Vyhlásil, že by boli najradšej, keby prípad dozorovala Generálna prokuratúra SR. Prípad súvisí s kauzou Očistec. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru.

Výsluchy Kaliňáka aj Paru sa konali v stredu, obaja boli ponechaní vo väzbe. Práve Para obhajuje Ficových ľudí pred súdmi. Proti šéfovi Smeru a Kaliňákovi stojí Kočnerova Threema, výpovede Makóa, Imreczeho a piťovca Rajeckého, ktorý ako anonym rozposielal do redakcií dokumenty z daňovej kontroly vo firme prezidenta Kisku. V rámci zločineckej skupiny majú figurovať aj podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Kaliňák a Para strávili po stredajšom obvinení noc za mrežami. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady SR. Polícia však informovala, že o súhlas parlamentu na vydanie Fica bude žiadať.

Prokurátor ÚŠP podal vo štvrtok na Špecializovaný trestný súd návrh na vzatie exministra vnútra Kaliňáka do väzby. O jeho väzbe začal rozhodovať v piatok. Keď Kaliňák vystupoval z auta, ktorým ho na súd priviezli príslušníci NAKA, spútanými rukami veselo zamával novinárom.

Rozhodnutie o jeho vzatí do väzby padlo až v sobotu. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd v Pezinku, no rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Kaliňák proti nemu podal sťažnosť. Rozhodovať tak bude ešte Najvyšší súd. Strana Smer-SD za ním plne stojí a tvrdí, že je to nevinný človek a je obeťou politických represálií.

Advokát Para však do väzby nepôjde. Zo zadržania ho na slobodu prepustili v nedeľu ráno. Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bude rozhodovať 2. mája Najvyšší súd SR.

Čo sa týka šéfa Smeru-SD Fica, Národná rada SR už eviduje žiadosť Úradu špeciálnej prokuratúry o súhlas so vzatím Fica do väzby. Parlament o tom bude rozhodovať v stredu, 27. apríla. Koalícia sa však zatiaľ nedohodla, či bude hlasovať jednotne.

Fico zobral na vedomie žiadosť o jeho väzobné stíhanie. Tvrdí však, že jeho obvinenie je vymyslené s cieľom zatvoriť jemu i jeho strane "opozičné ústa". "Jediný hriech, ktorý pácham, je, že idem tejto vláde dôsledne po krku," vyhlásil Fico s tým, že netuší, z čoho je obvinený a dodal, že toto je koniec demokracie.

Bitka o Donbas

Začala sa druhá fáza vojny na Ukrajine. "Môžeme povedať, že ruské sily začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali," povedal Zelenskyj v pondelok vo videopredslove. O novom, silnejšom útoku na východe Ukrajiny hovoria západní aj ukrajinskí činitelia odkedy Rusko na konci marca po vyjednávaní delegácií oboch krajín v Istanbule stiahlo svoje jednotky zo severu. 

Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva obrany Oleksandra Motuzjanyka sa Rusko snaží prevziať plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou a zabezpečiť tak stabilitu pozemného koridoru s Krymom. Generálmajor Rustam Minnekajev dodal, že kontrola nad juhom Ukrajiny predstavuje ďalšiu cestu do Podnesterska, kde sú zaznamenávané dôkazy o útlaku rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Ako informuje denník The Guardian, Rusko nasadilo do bojov o Donbas až 20-tisíc žoldnierov zo Sýrie, Líbye a ďalších miest. Do ofenzívy sa zapojilo aj 20 000 nájomných vojakov, napríklad zo súkromnej polovojenskej Wagnerovej skupiny. 

Podľa najnovšej správy britskej rozviedky Ukrajina tento týždeň odrazila početné ruské útoky vedené pozdĺž frontovej línie v Donbase. Ruské sily síce dosiahli určité územné zisky, ale silný odpor na všetkých smeroch im spôsobuje značné straty.

Uvoľnenie protipandemických opatrení

Od štvrtka už nie je povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéroch ani vo väčšine interiérov. Respirátor je naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára i zákazníkov lekární. 

Zrušila sa aj povinná karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou na COVID-19. Vyplýva to z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Pravidlá pre izoláciu pozitívnych osôb sa nemenia.


Vláda predstavila riešenie krízy

Na pomoc ľuďom so zdražovaním chce tento rok minúť 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Vo štvrtok to avizoval premiér Eduard Heger. "V rámci pomoci pre obyvateľov na boj s infláciou predstavujeme jednorazové aj systémové opatrenia. Ide o jednorazový prídavok na dieťa, uvedenie jednorazového príspevku pre skupiny ľudí najviac ohrozené infláciou. Taktiež zvyšujeme daňový bonus," priblížil.

Zvýšené výdavky štátu na pomoc ľuďom so zdražovaním by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem. Zvyšovanie by sa naopak nemalo dotknúť DPH, ani dane z príjmu zamestnancov či živnostníkov.

Prezidentka Zuzana Čaputová vládu za tento krok chváli. Pomoc obyvateľom v boji s infláciou má byť podľa nej adresná, opakovaná a zároveň finančne adekvátna k danej situácii. "Som veľmi rada, že sa to konečne udialo, lebo situácia si to vyžaduje," uviedla.

Francúzi si volili prezidenta

V stredu večer sa uskutočnila kľúčová politická debata, v ktorej sa stretli dvaja kandidáti na prezidenta Francúzska – súčasný líder Emmanuel Macron a šéfka krajnej pravice Marine Le Penová. Presvedčivejší bol práve Macron. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pred druhým kolom prezidentských volieb dala vypracovať francúzska spravodajská televízia BFM TV.

Jeho víťazstvo si želal aj väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. Vyzval francúzskych voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb podporili práve Macrona. Zároveň obvinil krajne pravicovú politickú stranu Národné združenie opozičnej kandidátky z väzieb na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Politológovia očakávali tesný výsledok francúzskych volieb. Víťazstvo však pripisovali súčasnému prezidentovi.

Podľa aktuálnych informácií by mal úradujúci francúzsky prezident podľa prieskumov zvíťaziť v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Zisk 43 percent hlasov považuje Le Penová za "brilantné víťazstvo".

Francúzsky premiér Jean Castex v utorok uviedol, že jeho vláda predloží svoju rezignáciu, ak prezidentské voľby vyhrá súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby poskytla Macronovej centristickej strane možnosť nájsť pred júnovými parlamentnými voľbami "nový impulz".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok