Ukrajina to nevzdáva. Navrhla špeciálnu sériu rokovaní, aby bolo možné evakuovať ľudí z Mariupola

TA3 TASR
24.4.2022 15:46

Ukrajina navrhla špeciálnu sériu rokovaní v záujme nájsť spôsob, ako skupinu ukrajinských bojovníkov a civilistov uviaznutých v Mariupole dostať von z mesta, ktoré je po ruských útokoch už takmer celé zrovnané so zemou. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Mariupoľ
TASR/AP

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak navrhol špeciálne zasadnutie v príspevku na Twitteri. Rusko a Ukrajina už mali od začiatku ruskej invázie 24. februára množstvo kôl rozhovorov, ale dosiahli na nich malý pokrok, pričom obe krajiny sa navzájom obviňujú zo zlých úmyslov pri rokovaniach.

Podoľakov návrh prišiel v deň, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva príchod amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina do Kyjeva. S oboma politikmi má diskutovať o ďalšej americkej vojenskej pomoci Ukrajine, aby sa jej podarilo poraziť ruské invázne sily.

Mariupol je jedným z ukrajinských miest, ktoré sú najhoršie zasiahnuté ruskými útokmi, keďže ovládnutie mesta je pre Rusov dôležité. Dúfajú totiž, že takto vytvoria pozemné spojenie medzi východoukrajinským regiónom Donbas, kontrolovaným proruskými separatistami, a Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Väčšina Mariupola je už zničená a vládnu obavy, že dochádza k masovému vraždeniu ľudí, ktorí neušli. V tamojších oceliarňach Azovstaľ je stále zabarikádovaná skupina približne 2500 ukrajinských vojakov a zahraničných bojovníkov, ale zásoby im ubúdajú. Navyše tvrdia, že v oceliarňach sa s nimi nachádza aj okolo 1000 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok