Pápež znovu vyzval na veľkonočné prímerie: Je smutné, že viac počujeme hluk zbraní, než zvuk zvonov

TA3 TASR
24.4.2022 14:37

Pápež František v nedeľu znovu vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávneho veľkonočného víkendu, aby sa "zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí", nivočených vojnou.

Pápež znovu vyzval na veľkonočné prímerie: Je smutné, že viac počujeme hluk zbraní, než zvuk zvonov
TASR/AP

Medzi veriacimi zhromaždenými na vatikánskom Námestí svätého Petra viali modro-žlté ukrajinské vlajky. Líder rímskokatolíckej cirkvi prítomným pripomenul, že pred dvoma mesiacmi 24. februára vypukli boje na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.                                  

"Namiesto toho, aby sa vojna zastavila, ešte sa zhoršila," dodal pápež. "Je smutné, že v tieto najposvätnejšie a najslávnostnejšie dni pre kresťanov viac počujeme vražedný hluk zbraní, než zvuk zvonov ohlasujúcich zmŕtvychvstanie" Krista, povedal František.

"Znovu vyzývam na veľkonočné prímerie, na ten najmenší hmatateľný prejav ochoty zaviesť mier," naliehal pápež. "Zastavte útoky, aby sa zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí," apeloval. Túto nedeľu slávia pravoslávnu Veľkú noc Rusi aj Ukrajinci.

Koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu Amin Awad v nedeľu tiež vyzval na "okamžité zastavenie" bojov v Mariupole na juhu Ukrajiny, aby sa umožnila evakuácia civilistov uviaznutých v tomto zničenom meste, ktoré je v súčasnosti takmer celé pod kontrolou Ruska.

Pápež už na Palmovú nedeľu 10. apríla vyzval na veľkonočné prímerie vedúce k "mieru prostredníctvom skutočných rokovaní". Vo štvrtok František podporil výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na ukončenie bojov na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok