Krajniak je hrdý na opatrenia, ktorými chce vláda pomôcť ľuďom. Kamenickému sa nepáči, že nezahrnuli dôchodcov

TA3 TASR
24.4.2022 13:48

Zvýšenie dlhu Slovenska na aktuálnych takmer 63 percent hrubého domáceho produktu vláda využila na pomoc ľuďom a na zachovanie pracovných miest v ekonomike. V nedeľnej diskusnej relácii V politike to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Podpredseda opozičnej strany Smer-SD a exminister financií Ladislav Kamenický oponoval, že vláda vynaložila veľkú časť peňazí neúčelne.

"Som hrdý na to, že sme zvýšili dlh tohto štátu. Som na to hrdý, pretože celé zvýšenie dlhu tohto štátu sme použili na pomoc ľuďom," povedal Krajniak. Vláda podľa neho doteraz vynaložila na podporu firiem a obyvateľov Slovenska desať miliárd eur. Ako dodal, keby mali uprostred krízy hovoriť, že nebudú zvyšovať dlh štátu, znamenalo by to, že by sa prišlo o státisíce pracovných miest.

Kamenický súhlasil, že počas kríz má štát ekonomiku aj svojich obyvateľov podporovať aj za cenu zvyšovania dlhu a, naopak, vláde vyčítal, že naposledy ohlásená podpora zdražovaním najohrozenejších skupín obyvateľstva je nedostatočná, keďže sa napríklad vôbec nedotýka dôchodcov.

Smer-SD v minulosti navrhoval jednorazovú dávku pre všetky rodiny vo výške 1500 eur. Peniaze na vyššiu podporu obyvateľov podľa Kamenického vláda má napríklad v zvýšenom výbere daní, v možnom opätovnom zavedení bankového odvodu, ale aj v účelnom vynaložení financií. "Keby sa nemíňalo na nesprávnych miestach, tak by ste tie peniaze mali," zdôraznil Kamenický a ako príklad uviedol celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19.  

Aktuálne ohlásenú podporu rodín s deťmi zvyšovaním rodinných prídavkov, zvýšením daňového bonusu alebo aj jednorazovým príspevkom Krajniak obhajoval. "Ja si uvedomujem, že aj dôchodcovia sa majú zle, ale stojím si za tým, že najohrozenejšou skupinou ešte viac ako dôchodcovia sú rodiny s malými deťmi. Tie sú najzasiahnutejšie krízou a pandémiou," povedal minister. Štát podľa neho už v tomto roku pomohol viac ako 800-tisíc dôchodcom vyplatením očkovacieho bonusu vo výške 200 alebo 300 eur a seniorom vláda pomohla aj zrušením doplatku za lieky.

Minister práce sa vrátil aj k financovaniu ohlásených opatrení. Hoci vláda je v tomto smere opatrná a zatiaľ nespresnila, ktorým firmám chce zvýšiť dane, jednou skupinou firiem, ktorú by malo postihnúť zvýšené zdanenie, sú podľa Krajniaka internetové stávkové kancelárie. Tie podľa neho zvýšili svoje zisky o stovky miliónov eur. "Keď niekto zarába naozaj neuveriteľné marže, násobné oproti situácii spred krízy, tak si myslím, že minimálne o časť toho zisku sa má podeliť s ľuďmi," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok