V Slovinsku sa začali parlamentné voľby. Zotrvá obdivovateľ Orbána na premiérskej stoličke?

TA3 TASR
24.4.2022 11:00

V Slovinsku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Rozhodnú o tom, či pri moci zostane konzervatívny premiér Janez Janša, ktorý vládne od roku 2020.

V Slovinsku sa začali parlamentné voľby. Zotrvá obdivovateľ Orbána na premiérskej stoličke?
TASR/Jaroslav Novák

Prieskumy predpovedajú tesný súboj Janšovej Slovinskej demokratickej strany (SDS) a nového liberálneho Hnutia Sloboda (GS), ktoré vedie bývalý obchodný manažér Robert Golob.

Obe strany však majú ďaleko od väčšiny a budú potrebovať koaličných partnerov. Golob (55) má podporu viacerých stredoľavých opozičných strán, kým Janša (63) podľa prieskumov nemusí získať dostatok mandátov ani so svojimi stredopravými spojencami.

Janša, spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána a obdivovateľ amerického exprezidenta Donalda Trumpa, bol premiérom aj v rokoch 2004 – 2008 a 2012 – 2013. Jeho druhú vládu však len po roku ukončil korupčný škandál, približuje AFP.

Analytici uvádzajú, že obavy z porušovania princípov právneho štátu podporili opozíciu a Golob má skutočnú šancu na parlamentnú väčšinu v krajine s približne dvoma miliónmi obyvateľov, ktorá ako prvá z bývalých juhoslovanských republík vstúpila v roku 2004 do Európskej únie.

Opozícia súčasné voľby označuje za "referendum o demokracii" s tvrdením, že Janša sa snaží oslabovať demokratické inštitúcie a slobodu tlače po vzore premiéra Orbána v susednom Maďarsku.

V nedeľňajších voľbách môže odovzdať hlas takmer 1,7 milióna voličov. O 90 kresiel v zákonodarnom zbore sa uchádza takmer 1500 kandidátov z 21 strán. Volebné miestnosti uzavrú o 19.00 h. Následne sa očakávajú prognózy výsledkov na základe tzv. exit pollov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok