Macron aj Le Penová bojujú o nerozhodnutých voličov. Líderka krajnej pravice je podľa súpera hrozbou pre slobodu slova

TA3 TASR
22.4.2022 21:00

Finalisti prezidentských volieb vo Francúzsku, prezident Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová, sa v piatok v posledný deň predvolebnej kampane snažili osloviť najmä nerozhodnutých voličov.

Macron aj Le Penová bojovali o voličov. Le Penová predstavuje hrozbu pre slobodu slova, povedal jej súper
TASR/AP

Na svojom webe o tom informoval denník Le Monde. Macron si za miesto stretnutia s voličmi vybral mesto Figeac v juhofrancúzskom departemente Lot, kde sa v prejave vyslovil za "zmierenie" medzi mestami a vidiekom. Prisľúbil radikálne zlepšenie verejných služieb vrátane zdravotnej starostlivosti a dopravy v malých a stredne veľkých vidieckych mestách. Uviedol, že mimo veľkých miest chýbajú investície, najmä do zdravotníctva.

Voľby ako referendum

Svoju súperku Marine Le Penovú obvinil z vyvolávania nenávisti a rozdeľovania spoločnosti. "Nezjednotíme krajinu tým, že budeme sľubovať všetko a financovať nič. Nevyhráme žiadnu bitku na základe nedorozumení a lží a nedosiahneme žiadny sociálny pokrok, ak zároveň nevysvetlíme, ako sa financuje," zdôraznil Macron.

Nadchádzajúce voľby Macron označil za "referendum" o tom, či sú občania za sekulárnu a jednotnú republiku alebo proti nej. Prezentoval sa ako strážca demokratických hodnôt a právneho štátu a naznačil, že Le Penová predstavuje hrozbu pre slobodu slova.

Macron alebo Francúzsko

Le Penová sa s voličmi stretla v bašte svojich prívržencov v severofrancúzskom departemente Pas-de-Calais, kde v prvom kole zvíťazila so ziskom 38,68 percenta hlasov. Stretnutia s voličmi začala v meste Étaples neďaleko známeho letoviska Le Touquet, čo je volebný obvod, kde zvykne voliť Macron. Le Penová svoju kampaň ukončí v meste Abbeville v departemente Somme.

V piatok tam v jednom zo svojich vystúpení slovne zaútočila na Macrona, keď povedala, že v nedeľu si volič pri volebných urnách bude môcť vybrať: buď "Macron alebo Francúzsko". Kritizovala aj Macronovu plánovanú dôchodkovú reformu, ktorú označila za snahu prinútiť Francúzov pracovať večne. "Francúzi s Emmanuelom Macronom budú pracovať doživotne," povedala Le Penová. Macronovu reformu označila za "hlbokú sociálnu nespravodlivosť".

Macron v snahe prilákať na svoju stranu voličov z robotníckej triedy, ktorí v prvom kole odovzdali približne 7,7 milióna hlasov ľavicovému kandidátovi Jeanovi-Lucovi Mélenchonovi, zmiernil svoj plán postupne zvýšiť vek odchodu do dôchodku vo Francúzsku na 65 rokov. 

Macron, bývalý bankár, ktorého kritici vykresľujú ako priateľa bohatých a utláčateľa chudobných totiž najnovšie tvrdí, že pred rozhodnutím o novej hranici pre odchod do dôchodku sa poradí s odbormi, uvádza agentúra AP.

Hlasovanie sa začne už v sobotu

Od polnoci nebude môcť ani jeden z kandidátov poskytovať rozhovory, distribuovať letáky ani organizovať akcie v rámci predvolebnej kampane. Volebné miestnosti sa otvoria v nedeľu o 08.00 h SELČ a zatvoria sa o 19.00 h SELČ vo väčšine obcí a miest Francúzska, ale vo veľkých mestách bude možnosť voliť do 20.00 h SELČ. Vo francúzskych zámorských územiach sa hlasovanie začne už v sobotu SELČ.

Prieskumy zverejnené vo štvrtok a piatok po stredajšej televíznej diskusii svedčia o tom, že Macron by mohol získať  55,5 - 57,5 percenta hlasov, zatiaľ čo Le Penovej podpora sa pohybuje medzi 42,5 a 44,5 percentami. Televízia BFM poznamenala, že ide o tesnejší rozdiel ako v roku 2017, keď sa Macron a Le Penová tiež stretli v druhom kole prezidentských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok