Vlaňajšie leto v Európe bolo najteplejšie v histórii. Zem sa naďalej zohrieva, katastrof bude podľa vedcov viac

TA3 TASR
22.4.2022 16:05

Leto v roku 2021 bolo najteplejším, aké Európa zažila od začiatku robenia meteorologických záznamov. Uviedli to v piatok vedci zo Služby Copernicus pre zmenu klímy, z ktorých správy cituje agentúra DPA.

XY
TASR/Roman Hanc

Teplota bola počas vlaňajšieho leta o jeden stupeň vyššia ako priemer v rokoch 1991 - 2020, uviedla C3S vo svojej výročnej správe, v ktorej venuje pozornosť i lesným požiarom v Grécku, Turecku a Taliansku, ako aj ničivým záplavám v západnej Európe.

Záznamy tohto úradu siahajú do roku 1979, avšak C3S využíva aj údaje z pozemných staníc, balónov, lietadiel a družíc, ktoré sú k dispozícii od roku 1950, spresňuje DPA.

Klimatológovia sa detailnejšie pozreli na povodňovú katastrofu z polovice júla 2021 v nemeckých spolkových krajinách Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorá si vyžiadala životy viac ako 180 ľudí. Rekordné zrážky boli zaznamenané 14. júla 2021 nad Belgickom a západnou časťou Nemecka.

Dôvodom je globálne otepľovanie

Katastrofa sa vyvinula takýmto smerom, pretože v predchádzajúcich týždňoch spadlo mimoriadne veľké množstvo zrážok a pôda už nebola schopná absorbovať dostatok vody, uvádza sa v správe európskych vedcov.

Hlavná autorka štúdie Freja Vamborgová uviedla, že takýchto katastrof bude viac, keďže Zem sa naďalej zohrieva.

Oblasť Stredozemného mora zažila minulý rok v júli a auguste intenzívnu a dlhotrvajúcu vlnu horúčav, pričom v Taliansku a Španielsku boli prekonané teplotné rekordy.

Podiel klimaticky škodlivých plynov v zemskej atmosfére, ktoré sú hlavnou príčinou globálneho otepľovania, sa v uplynulých rokoch opäť zvýšil. Podľa predmetnej správy sa v minulom roku zvýšil najmä obsah metánu.

Vedci sa zhodujú, že najkatastrofálnejším dôsledkom zmeny klímy možno zabrániť len obmedzením globálneho otepľovania na maximálne 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok