Aké sú ambície Šimečku? Progresívne Slovensko podľa neho ešte zohrá kľúčovú rolu

TA3
22.4.2022 14:46

Progresívci opäť menia tvár. Jediným kandidátom na predsedu je Michal Šimečka, ktorý pôsobí ako podpredseda Európskeho parlamentu. Verí, že Progresívne Slovensko zohrá v najbližších parlamentných voľbách kľúčovú rolu. Ako chce skĺbiť európsku politiku s tou domácou? Nemá strach z konfrontácií s inými lídrami? Viac povedal v rozhovore v relácii Téma dňa.

BRIEF: Michal Šimečka bol zvolený za jedného z podpredsedov EP
TASR/Jaroslav Novák

Aj keď sa o svojom poste šéfa Progresívneho Slovenska vyjadruje zatiaľ zdržanlivo, Michal Šimečka je jediným kandidátom a zrejme aj novým lídrom liberálnej strany. Sám však spresnil, že dôveru mu musia vysloviť ešte delegáti. Prečo sa rozhodol vstúpiť na domácu politickú scénu? Sám vraj nemá pocit, že z nej niekedy vôbec odišiel. "Spoluzakladal som Progresívne Slovensko a stále som jeho podpredsedom. Aj ako europoslanec som sa snažil tráviť maximálny čas na Slovensku," hovorí Šimečka.

Progresívcov chce dostať do parlamentu

Jeho rozhodnutie kandidovať za šéfa strany nebolo vraj unáhlené. "Vstupujeme do nesmierne ťažkej doby, najbližšie roky budú plné geopolitickej a ekonomickej neistoty. Na konci tohto obdobia budú voľby a tie budú rozhodujúce aj preto, že ak to nedopadne dobre, tak Robert Fico alebo fašisti môžu stvoriť vládu, a to by bolo ohrozením slovenskej demokracie a slobody," uviedol s tým, že je načase, aby prevzal zodpovednosť a prispel k tomu, aby voľby dopadli dobre. "Som presvedčený, že PS v tom zohrá kľúčovú rolu," dodal.

Michal Šimečka (37) je slovenský politik, poslanec a podpredseda Európskeho parlamentu. Spoluzakladal stranu Progresívne Slovensko, v ktorej zastáva funkciu podpredsedu. Aktuálne je jediným kandidátom na jej šéfa.

Aké sú jeho aktuálne ciele? Úsilie chce venovať najmä tomu, aby sa PS dostalo do parlamentu a aby na to bolo dobre pripravené. Ako výhodu vníma aj to, že pôsobí v európskej politike. "Slovensko krízy samé nevyrieši, väčšina z nich má európske riešenie, bude sa rozhodovať aj v Bruseli. Pre predsedu strany je výhodou, že je v centre diania, má kontakty, pozíciu a možnosť vstupovať do rozhodovaní a riešenia tak priniesť aj na Slovensko," povedal v Téme dňa.

Pôsobenie v EÚ vníma ako výhodu

Ako svoju výhodu vníma aj to, že nemá návyky a zlozvyky zo slovenskej domácej politiky. "Keby som si myslel, že nie som pripravený, tak by som do toho nešiel. V politike som už niečo dosiahol, zakladal som našu stranu, viedol som víťaznú kandidátku PS do európskych volieb, som podpredsedom Európskeho parlamentu, mám už niečo za sebou. Či to bude stačiť, o tom rozhodnú voliči," uviedol s tým, že do konfrontácií s inými politickými lídrami pôjde a najmä v tých témach, kde ide o záujmy Slovenska. Výnimkou na diskusiu sú pre neho však Kotleba, Uhrík a Mazurek. "S fašistami nediskutujem," potvrdil.

Čo chce priniesť na slovenskú politickú scénu? Inšpiruje sa najmä európskou politikou a svojimi skúsenosťami z nej. Na európskej úrovni sa podľa neho dosahujú riešenia kompromisom, dialógom a schopnosťou tvoriť aliancie. "V celej európskej politike je dôležitá schopnosť dialógu a kompromisov. To si prinášam so sebou a budem sa tak snažiť pôsobiť aj na Slovensku," vysvetlil Šimečka.

"Program a hodnoty zostávajú, aj keď sa lídri menia," pokračoval s tým, že Progresívne Slovensko má dostatok kvalitných ľudí. Stranu chce však rozšíriť tematicky i personálne. Reformné projekty by rád dotiahol do konca, to sa súčasnej vláde podľa neho nedarí. Personálny tím v strane chce posilniť najmä o odborníkov na ekonomické témy, aby boli plnoformátovou stranou, ktorá vie ponúkať riešenia.

Celý rozhovor s Michalom Šimečkom v relácii Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok