Nemecká armáda prakticky vyčerpala možnosti dodávať ďalšie zbrane Ukrajine, vyhlásil Scholz

TA3 ČTK
22.4.2022 12:07

Nemecká armáda z veľkej časti vyčerpala možnosti dodávať ďalšie zbrane zo svojich zásob na Ukrajinu, tvrdí v rozhovore s magazínom Spiegel nemecký kancelár Olaf Scholz. Berlín je opakovane terčom kritiky za to, že Kyjevu, ktorý čelí ruskej agresii, neposkytuje väčšiu pomoc. Scholz v rozhovore argumentuje aj tým, že chce za každú cenu zabrániť konfliktu medzi NATO a Ruskom, možnej tretej svetovej vojne.

Nemecký kancelár Scholz v Moskve odmietol ruský PCR test
TASR/AP

Politik je presvedčený, že Nemecko, ktoré odmieta Ukrajine dodávať ťažké zbrane ako napríklad tanky, robí všetko, čo je v jeho silách. Možnosti bundeswehru sú pritom podľa neho prakticky vyčerpané. Čo ešte môže nemecká armáda poslať, ale ešte pošle, uistil.

Vyškrtli položky, ktoré boli dôležité

Zároveň pripomenul, že Nemecko bude Ukrajine financovať nákup zbraní od nemeckých výrobcov. Berlín Kyjevu nedávno zaslal zoznam, z ktorého si zbrane môže vybrať. Podľa informácií denníka Bild z neho ale boli vyškrtnuté všetky položky, ktoré Ukrajina považuje za dôležité.

Na opakované otázky, prečo Nemecko odmieta dodávať ťažké zbrane či priebežne ďalšie zbrane zo zásob svojej armády, Scholz odpovedal okrem iného tým, že je nevyhnutné, aby spolková republika bola kedykoľvek schopná brániť svoje územie. Ohrozenie krajín NATO Ruskom podľa neho trvá. "Veľmi skoro som povedal, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa vyhli konfrontácii medzi NATO a vysoko vyzbrojenou jadrovou superveľmocou, ako je Rusko. Robím všetko pre to, aby som zabránil eskalácii, ktorá by viedla k tretej svetovej vojne," uviedol kancelár.

Kritizoval ho aj Lipavský

Aby Nemecko pre vyzbrojenie Ukrajiny robilo viac, by si prial okrem iného český minister zahraničných vecí Ján Lipavský. Nemci samotní sú podľa Spiegelu názorovo rozdelení. Zatiaľ čo 47 percent ich je pre dodávky ťažkých zbraní, 45 percent ich je proti.

Do budúcnosti je podľa Scholza potrebné uzavretie prímeria a stiahnutie ruských jednotiek. Mierová dohoda potom podľa neho musí byť taká, aby Ukrajine umožnila sa brániť. "Vyzbrojíme ju tak, aby bola garantovaná jej bezpečnosť. Sme k dispozícii ako garančná mocnosť," podotkol.

Nemecký kancelár tiež znovu odmietol embargo na dovoz ruského plynu. K zastaveniu vojny by to podľa neho neviedlo. Ak by totiž ruský prezident Vladimir Putin reagoval na hospodárske argumenty, vojnu by vôbec nezačal.  Scholz zároveň pripustil, že sa spolková republika mala skôr začať zbavovať závislosti od ruského dovozu. Aj podľa neho spojenci už po ruskej anexii Krymu v roku 2014 mali prijať časť sankcií, ktoré prišli na rad až tento rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok