Lídri oboch Kóreí si zaslali priateľské listy. Vzťahy medzi krajinami sú však napäté

TA3 TASR
22.4.2022 07:58

Severokórejský vodca Kim Čong-un poďakoval končiacemu juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi za jeho úsilie o zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami. S odvolaním sa na tamojšie štátne médiá o tom v piatok informovala agentúra AFP, ktorá označila tento krok v čase rastúcich náznakoch, že sa Pchjongjang pripravuje obnoviť jadrové testy, za nečakaný.

Kim Čong un 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Kim dostal "osobný" list od juhokórejského prezidenta v stredu a na druhý deň poslal odpoveď, uviedla podľa agentúry Jonhap oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra. Mun Če-inova kancelária potvrdila, že najvyšší predstavitelia oboch Kóreí si vymenili priateľské listy, ale ďalšie podrobnosti k ich obsahu neposkytla.

Mun Če-in sa stretol s Kimom dovedna trikrát a pomohol sprostredkovať rokovania medzi ním a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. Rozhovory o denuklearizácii Severnej Kórey však nepokročili, odkedy v roku 2019 stroskotal summit Trumpa s Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji.

Odvtedy Pchjongjang označil Muna za "dotieravého sprostredkovateľa", vyhodil do vzduchu budovu spoločného styčného úradu za 15 miliónov dolárov, ktorú financoval Soul, a v marci prvýkrát od roku 2017 v plnom rozsahu uskutočnil test nového typu medzikontinentálnej balistickej rakety, píše AFP.

KCNA avšak v piatok uviedla, že Kim a Mun súhlasili s tým, že sa vzájomné vzťahy zlepšia, ak obe strany "vyvinú neúnavné úsilie". Kim "ocenil námahu a úsilie, ktoré vynaložil Mun Če-in až do posledných dní svojho funkčného obdobia", uvádza sa ďalej v správe KCNA s dôvetkom, že výmena listov je "vyjadrením ich hlbokej dôvery". Novozvolený juhokórejský prezident Jun Sok-jol prisľúbil zaujať tvrdší postoj voči Severnej Kórei. Jeho päťročné funkčné obdobie sa začne 10. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok