SaS zvyšovanie daní nepodporí, potvrdil Viskupič. Hlas chce podľa Tomáša využiť rozkol na vyjednávanie

TA3
21.4.2022 21:11

Vláda predstavila jednorazové aj systémové opatrenia na pomoc ľuďom v boji so zdražovaním. V tomto roku plánuje minúť 260 miliónov eur. Kde na to ale chce zobrať? Jedným zo zdrojov by mohlo byť aj zvyšovanie daní, strana SaS to ale odmieta. Hrozí koaličný spor? Aj o tom sme sa v Téme dňa rozprávali s Mariánom Viskupičom (SaS) a Erikom Tomášom (Hlas-SD).

S čím má SaS problém?

"Táto pomoc nepôsobí dostatočne, je tam systémová a jednorazová pomoc. Pokiaľ ide o systémovú, s tou súhlasíme, ale jednorazová je nedostatočná. Vláda sa úplne vykašľala na pracujúcich ľudí a na dôchodcov," kritizoval Tomáš za stranu Hlas.

Ako komentoval Viskupič nezhody v koalícii? Spresnil, že majú zhodu predovšetkým na tom, že ľuďom treba pomôcť. "Inflácia je mimoriadna, ľuďom chceme pomáhať. Nezhoda je ale v tom, ako veľmi a z akých zdrojov," uviedol.

Zvyšovanie daní pre SaS podľa neho nie je cestou, môže to viac uškodiť ako pomôcť. "Musíme pomáhať do takej miery, akú si vieme dovoliť. Treba si povedať, komu môžeme pomáhať, ak budeme plošne a všetkým, nie je to pomoc k inflácii, nedokážeme tak pomôcť práve tým zraniteľným," dodal s tým, že je to aj dôvod, prečo strana SaS nebola prítomná na tlačovej konferencii o riešeniach vlády. Podľa Viskupiča vie vláda nájsť rezervy v rozpočte, súhlasili by aj s určitým navýšením deficitu. "Všetko je menej škodlivé ako navýšenie daní," spresnil.

Podľa Tomáša sa na mnohé skupiny nemyslí

Tomáš vníma ako správne, že vláda ide pomáhať rodinám v hmotnej núdzi a ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím, problém však vidí v tom, že sa nemyslí na ďalšie skupiny. "My nielen kritizujeme, ale prichádzame aj s návrhmi. Návrh vlády doplníme o ďalšie dve veci - navrhujeme, aby príspevok dostali aj rodičia so mzdou do 1686 eur a tiež 14. dôchodok pre seniorov," dodal s tým, že aktuálne pre rozkol v koalícii majú lepšiu vyjednávaciu pozíciu.

"Vláda má peniaze, za dva roky si napožičiavala takmer 14 miliárd eur. Kde tie peniaze sú? Podporili by sme zdanenie monopolov a bánk, ale myslíme si, že vláda už teraz peniaze má a ľuďom ich už dávno mala dať," dodal.

K diskusii sa pripojil aj Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Za združenie uviedol, že selektívne zdaňovanie zásadne odmietajú. "Máme s tým negatívne skúsenosti," dodal.

Selektívne zdanenie podľa Viskupiča ničí trhové prostredie a nie je dobré. Problematické by mohlo byť tiež nastavenie pravidiel a toho, podľa čoho chcú konkrétne subjekty zdaňovať. Aj podľa Tomáša by akékoľvek osobitné zdanenie malo mať svoj význam. "Zákonom a pravidlami, je to alchýmia," uviedol.

Viskupič ešte na záver diskusie zdôraznil, že strana SaS zvyšovanie daní nepodporí. Podľa neho sú však pripravení na diskusiu a hľadanie zmysluplných riešení. Tomáš dodal, že Hlas využije rozkol v koalícii na presadenie vlastných návrhov. Njalepším riešením by však podľa neho bolo, keby táto vláda skončila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok