V Mariupole zostali tisíce ľudí a nemôžu sa dostať von. Zelenskyj priprovnal ruské obliehanie k terorizmu

TA3 TASR
21.4.2022 16:33

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupoľ, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". Informovala o tom stanica CNN, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre francúzsku televíziu BFMTV.

"Armáda Ruskej federácie nám neumožňuje prejsť cez obsadených 120 kilometrov, aby sme dnes dokázali vojensky odblokovať Mariupoľ. Rokujeme o otváraní humanitárnych koridory a niektorí ľudia odchádzajú. Tisícky osôb tam však sú zablokované a Rusko im zatiaľ neumožnilo dostať sa von," oznámil Zelenskyj.

Ukrajinskí velitelia v teréne uviedli, že ruské sily nedodržali dohody o otvorení humanitárnych koridorov a pokračovali v bombardovaní Mariupoľu. Desaťtisíce civilistov podľa ukrajinských orgánov stále čakajú na evakuáciu zo zničeného prístavného mesta.

Kyjev informoval, že v stredu sa po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo evakuovať z mesta civilistov v štyroch autobusoch. Zelenskyj tvrdí, že v komplexe oceliarní Azovstaľ v Mariupole sa ukrýva približne 1000 civilistov. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi nariadil, aby ruská armáda oceliarne blokovala, ale nevpadla do nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok