Ruský súd vymeral Googlu niekoľko pokút. Mal podľa Moskvy odstrániť falošné informácie o vojne

TA3 TASR
21.4.2022 13:22

Súd v Rusku udelil vo štvrtok spoločnosti Google niekoľko pokút za to, že neodstránila "falošné" informácie o vojne na Ukrajine a "sporné" videá na platforme YouTube. Informovali o tom AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na ruské štátne médiá.

google 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Súd v Moskve nariadil americkému technologickému gigantu zaplatiť celkovo 11 miliónov rubľov (127 000 eur) za ignorovanie nariadení ruského regulátora médií odstrániť príspevky o údajných ťažkých ruských stratách na Ukrajine.

Jedno zo zmienených videí napríklad ukazovalo údajný telefonický rozhovor medzi ruskými vojakmi a ich príbuznými doma, v ktorom sa vojaci sťažovali na početné straty vo svojich radoch, informovali ruské štátne tlačové agentúry.

Spoločnosť Google, ktorá je dcérskou firmou americkej spoločnosti Alphabet, na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

Rusko od 24. februára, keď napadlo susednú Ukrajinu, obmedzuje prístup k čoraz väčšiemu počtu nezávislých médií, pričom zablokovalo už aj prístup na sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram. Tie sú však v Rusku stále dostupné prostredníctvom služieb VPN, ktoré dokážu obísť internetové obmedzenia uložené ruskou vládou.

Väčšina Rusov čerpá informácie zo správ štátnej televízie a iných vládou kontrolovaných médií, ktoré sa riadia prísnymi pravidlami pri informovaní o vojne na Ukrajine, približuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok