FOTO: Kráľovná zverejnila narodeninovú fotku, na jej počesť vyrobili aj novú bábiku Barbie

TA3/hm ČTK
21.4.2022 18:00

Britská kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok v tichosti oslavuje 96. narodeniny a americký výrobca hračiek Mattel pri tej príležitosti oznámil, že na jej počesť na trh uviedol novú bábiku Barbie. Špeciálna edícia bábiky s podobou panovníčky vznikla najmä pri príležitosti osláv 70 rokov od jej nástupu na trón.

Hračkársky gigant nechal bábiku navrhnúť podľa oficiálneho portrétu kráľovnej, ktorý vznikol pred desiatimi rokmi, kedy sa oslavovalo 60 rokov od nástupu Alžbety na trón.

Barbie tak má typický účes, tiaru, dlhé slonovinové šaty a modrú šerpu. Mattel sa snažil napodobniť aj tie najmenšie detaily, ako napríklad šperky, brošne a rády, ktoré mala kráľovná pripnuté na šerpe a šatoch, naopak sa však nezdržiaval presným zobrazením tváre - kráľovná ako Barbie vyzerá o desiatky rokov mladšia a nie je si príliš podobná. Barbie sa predávala za 75 dolárov a rýchle sa vypredala.

Kráľovná Alžbeta II. Profimedia

Najdlhšie vládnuca britská panovníčka bude narodeniny sláviť v súkromí na svojom panstve Sandringham v grófstve Norfolk. Pripojí sa k nej rodina a priatelia. 

"Myslím, že kráľovná dodržiava svoj postoj Zachovaj pokoj a pokračuj (Keep calm and carry on) aj čo sa týka narodenín. Jednoducho nemá rada, keď sa okolo nej robí humbuk," citovala agentúra AP Emily Nashovú, redaktorku magazínu Hello, ktorá píše o kráľovskej rodine.

Barbie Alžbeta II. Profimedia

Buckinghamský palác zverejnil ako pripomienku na jej 96. narodeniny novú fotografiu, na ktorej Alžbeta pózuje na hrade Windsor s dvoma bielymi poníkmi. 

Alžbeta sa stala kráľovnou po smrti svojho otca Juraja VI. vo februári 1952, korunovácia prebehla až v nasledujúcom roku. Hlavná časť osláv jej platinového výročia je naplánovaná na začiatok júna.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok