Hrozí chudoba, varuje šéf Svetovej banky. Vojna na Ukrajine podľa neho zdraží potraviny o 37 percent

TA3 ČTK
21.4.2022 11:54

Vojna na Ukrajine zdraží potraviny až 37 percent a nastupujúca potravinová kríza spôsobí v mnohých chudobnejších krajinách ľudskú katastrofu. V rozhovore s BBC to povedal prezident Svetovej banky David Malpass. Ak sa krízu nepodarí zastaviť, hrozí podľa neho chudoba a podvýživa stovkám miliónov ľudí.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Svetová banka predpovedá, že kríza najviac doľahne na tých najchudobnejších, ktorí budú jesť menej a budú mať aj menej peňazí na ďalšie veci, vrátane napríklad zaplatenia školného. Kvôli dopadom na najchudobnejších je to podľa Malpassa "svojím spôsobom nefér krízy", rovnako ako to bolo za pandémie Covidu-19.

"Je to ľudská katastrofa, znamená to horšiu dostupnosť potravín. Zároveň sa to ale stáva politickou témou pre vlády, ktoré s tým nemôžu nič robiť. Ony to nespôsobili a teraz len sledujú, ako sa tie ceny zvyšujú," povedal Malpass na okraj jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vo Washingtone.

Ceny rastú všade

Ceny sa zvyšujú prakticky všade a ich rast je veľmi výrazný, upozornil šéf SB. "Ovplyvňuje to jedlo všetkého druhu, oleja, obilia, a potom sa to premieta aj do ďalších plodín," povedal. Rast cien ovplyvňuje aj kukuricu, ktorá zdražuje, keď zdražuje pšenicu, dodal Malpass.

Šéf Svetovej banky upozornil, že vo svete je dosť potravín pre všetkých a podľa porovnania so situáciou v minulosti sú aj vysoké zásoby potravín. Je ale potrebné zmeniť spôsob distribúcie, aby sa potraviny dostali tam, kde sú potrebné. Jednou z hlavných úloh Svetovej banky je snažiť sa vo svete zmierňovať chudobu.

Malpass ale neodporúča, aby štáty dotovali produkciu potravín alebo sa snažili zastropovať ceny. Namiesto toho je podľa neho potrebné sa v celom svete zamerať na zvýšenie dodávok hnojív aj potravín, spolu s cielenou pomocou tým najchudobnejším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok