Klamlivé príspevky o Buči zdieľali ľudia častejšie než pravdu, šírili ich aj Slováci a Česi

TA3 ČTK
21.4.2022 11:21

Príspevky spochybňujúce zločiny spáchané ruskou armádou v ukrajinskom meste Buča sa na Facebooku zdieľali častejšie než pravdivé a overené informácie. Vo svojej analýze k tomu dospeli odborníci z londýnskeho Inštitútu pre strategický dialóg.

Buča
TASR/AP

Tí sa zamerali na desať najviac zdieľaných príspevkov na tému Buča v 20 krajinách. Medzi krajiny, kde sa dezinformácie o Buči šírili najviac, patrilo aj Česko a Slovensko.

Autori správy objavili medzi vybranými populárnymi príspevkami celkom 55 takých, ktoré zverstvá spáchané v Buči spochybňovali. V týždni do 6. apríla, teda bezprostredne po tom, čo sa informácie o masakrom civilistov objavili, sa tieto príspevky zdieľali celkom v 208 000 prípadoch. Príspevky, ktorých autori o vierohodnosti informácií o vraždách civilistov pochybnosti nemali, sa zdieľali v 172 000 prípadoch.

Medzi dezinformáciami, ktoré sa šírili najčastejšie, bol obsah priamo spätý s moskovskou propagandou – napríklad správy o tom, že masaker v Buči je podvrh, že mŕtve telá boli nafingované hercami a že ide o komplot Západu, ktorý chce poškodiť povesť Ruska.

Česko a Slovensko nie sú výnimkou

Analytici skúmali obsah facebooku v 14 krajinách EÚ a tiež v Británii, Argentíne, Brazílii, Kanade, USA a Venezuele.

Zo 44 príspevkov, u ktorých bolo zrejmé, že vychádzajú z nepravdivých informácií šírených Kremľom, ich ISD najviac objavil na Slovensku, kde ich medzi desiatimi najzdieľanejšími bolo sedem. Päť takýchto príspevkov ISD našiel v Česku a v Rakúsku, naopak v Írsku, Taliansku, Poľsku, Brazílii a Británii medzi populárnymi príspevkami nebol ani jeden, ktorý by masaker v Buči vykladal z hľadiska Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok