Bezohľadnou jazdou v koryte rieky muž usmrtil stovky chránených rýb a poškodil celý ekosystém

TA3 TASR
21.4.2022 10:45

Ekologická ujma, ktorú spôsobila počas veľkonočného víkendu nepovolená jazda motorovým vozidlom v rieke Kysuca, sa môže pohybovať v desiatkach tisíc eur. Neznámy páchateľ jazdou v koryte rieky usmrtil najmenej 300 dospelých jedincov podustvy severnej. Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Usmrtenie podustvy v rieke Kysuca ovplyvní ďalšie chránené druhy
Facebook/Polícia SR

Podľa hydrobiológa ŠOP SR Juraja Hajdú je spoločenská hodnota tohto druhu stanovená na 100 eur za jedinca. "Preto sa v prípade niekoľko stoviek usmrtených jedincov môže pohybovať ekologická ujma v desiatkach tisíc eur. Okrem usmrtenia jedincov generačných rýb na neresisku došlo s veľkou pravdepodobnosťou aj k zmareniu neresu podustvy, čím možno predpokladať ďalšie škody značného rozsahu," uviedol.

Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Kysuce ŠOP SR Ján Korňan doplnil, že na rieke Kysuca evidujú výskyt chránených druhov rýb a iných živočíchov, vrátane biotopov národného a európskeho významu. "Rieka zároveň tvorí regionálny hydrický (vodný) biokoridor v zmysle územného systému ekologickej stability okresu Čadca. Jazda motorovým vozidlom v koryte rieky je preto pre dané skupiny živočíchov i spoločenstvá rastlín mimoriadne škodlivá a môže mať na ich populácie a stav v území nepriaznivý vplyv," upozornil.

"Takáto činnosť nepoškodzuje teda len jednotlivé druhy, ale celý riečny ekosystém, v ktorom sú jednotlivé zložky navzájom previazané. Napríklad podustva je významnou potravou hlavátky či vydry riečnej. Preto poškodenie generačného stáda podustvy bude negatívne vplývať i na ďalšie chránené druhy živočíchov," spresnil Hajdú.

Policajný vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Nevylučuje ani rozšírenie trestného stíhania o ďalšie trestné činy. "Žiadame občanov, ktorí by mohli mať informácie k uvedenému prípadu, pravdepodobne z víkendu (16. alebo 17. 4.), aby sa s dôverou obrátili na políciu a poskytli jej ich na bezplatnom čísle 158," vyzvala ŠOP SR.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok