Únia pripravuje už šiesty balík sankcií voči Rusku, podľa Zelenského musí byť skutočne bolestivý

TA3 TASR
21.4.2022 09:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku.

Únia pripravuje už šiesty balík sankcií voči Rusku, podľa Zelenského musí byť skutočne bolestivý
TASR/AP

"Pracujeme na tom, aby to bolo naozaj bolestivé pre ruskú vojenskú mašinériu a pre ruský štát ako celok," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. "Sankcie budú zahŕňať najmä obmedzenia pre ruský energetický sektor, bankový sektor, export, import a dopravu," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň uviedol, že absolvoval "veľmi podrobné rokovania" o obranných a finančných záležitostiach i sankciách s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý v stredu navštívil Ukrajinu.

So šéfom Európskej rady hovoril Zelenskyj o hrozbe potravinovej a energetickej krízy v Európe a o možnosti obnovenia poľnohospodárskeho exportu Ukrajiny a blokovaní "schopnosti Ruska vydierať Európu".

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ okrem toho s Michelom v stredu hovoril aj o posune Ukrajiny smerom k európskej integrácii, píše denník The Guardian. "Toto je historický moment a my môžeme vyvinúť maximálnu rýchlosť pri včleňovaní sa do Európskej únie... U všetkých našich partnerov v Európskej únii vidím ochotu pomôcť nám v tomto posune tak veľmi, ako to len bude možné," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident okrem toho hovoril o "opatrnom optimizme" v súvislosti s tým, že ukrajinskí partneri podľa neho konečne lepšie chápu potreby jeho krajiny. Podľa Guardianu týmito slovami odkazoval na dodávky zbraní na Ukrajinu a na zosilnenie sankcií uvaľovaných na Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok