Zelenskyj je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov za bezpečný odchod civilistov a vojakov z Mariupola

TA3 TASR
20.4.2022 20:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol.

Zelenskyj: Ak padnú obranci Mariupoľa, rokovania s Ruskom sa skončia
TASR/AP

Informovala o tom stanica Sky News, pričom dodala, že v juhoukrajinskom Mariupole je podľa všetkého stále približne 100 000 ľudí. Ukrajinský prezident dodal, že situácia v Mariupole sa čoraz viac zhoršuje a stovky zranených tam nemajú prístup k lekárskej starostlivosti. 

Zároveň uviedol, že v tamojšom  metalurgickom komplexe Azovstaľ by sa stále malo schovávať približne 1000 civilistov, ako aj poslední z ukrajinských obrancov tohto mesta.

Zelenskyj tiež uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, ktorý mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.

"Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne," povedal predtým v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bez uvedenia podrobností o obsahu tohto návrhu. Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev na ponuku reagovať. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom mierových rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok