Väznený Navaľnyj vyzval francúzskych voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb podporili Macrona

TA3 TASR
20.4.2022 20:16

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v stredu vyzval francúzskych voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb podporili úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona. Zároveň obvinil krajne pravicovú politickú stranu Národné združenie opozičnej kandidátky Marine Le Penovej z väzieb na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Alexej Navaľnyj (SITA)
SITA

TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Bez váhania vyzývam obyvateľov Francúzska, aby 24. apríla hlasovali za Emmanuela Macrona," napísal Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter. 

Ruský opozičný politik bol vraj šokovaný z informácie, že Le Penovej strana dostala pôžičku vo výške deväť miliónov eur od "povestnej Putinovej práčky peňazí" – Prvej česko-ruskej banky. "Toto je korupcia. Toto je predaj politického vplyvu Putinovi," dodal Navaľnyj.

Ruský súd v roku 2014 uznal Navaľného za vinného zo sprenevery v ruskej pobočke francúzskej spoločnosti Yves Rocher a udelil mu podmienečný triapolročný trest. V auguste 2020 bol otrávený a strávil niekoľko mesiacov zotavovaním sa v Berlíne. V januári 2021 bol pri pokuse o návrat do Ruska zatknutý. Súd mu následne nariadil odpykať si uvedený trest v trestaneckej kolónii. 

V marci tohto roku odsúdil moskovský súd Navaľného za podvod a pohŕdanie súdom. Opozičný politik si trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov v tejto veci odpykáva súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok