Z Ukrajiny utieklo pred vojnou už päť miliónov ľudí, milión sa vrátil, tvrdí OSN

TA3 TASR
20.4.2022 17:27

Už viac ako päť miliónov Ukrajincov utieklo zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie 24. februára, vyplýva zo stredajších údajov Organizácie Spojených národov. Viac ako milión občanov sa však na Ukrajinu za ten istý čas vrátil, informoval na stredajšej tlačovej konferencii hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko.

Lievik v Užhorode sa napĺňa. S náporom utečencov by mohla pomôcť armáda, myslí si Hegerov poradca
TASR/Milan Kapusta

Informovala agentúra AFP. Situácia s vojnovými utečencami z Ukrajiny je najrýchlejšie rastúcou utečeneckou krízou v Európe od druhej svetovej vojny, upozorňuje AFP.

Od 24. februára zadržali ukrajinskí pohraničníci 2000 osôb za pokus o nelegálny prechod cez hranice. Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže nespresnil, koľko z navrátilcov predtým utieklo z krajiny z dôvodu vojenského konfliktu.

Ukrajinské úrady museli v dôsledku veľkého počtu vracajúcich sa občanov vydať určité varovania. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko začiatkom apríla odkázal obyvateľom mesta, ktorí utiekli do zahraničia, aby sa zatiaľ nevracali, keďže hlavné mesto je stále terčom ruských raketových útokov, informuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok