Iránsky prezident varoval Izrael: Ak urobíte krok proti Iránu, centrum sionistického režimu bude cieľom našich ozbrojených síl

TA3 TASR
18.4.2022 09:50

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v pondelok varoval, že ozbrojené sily jeho krajiny zasiahnu Izrael, ak podnikne "aj najmenší krok" voči islamskej republike. Informovala agentúra AP.

Irán si zvolil nového prezidenta. Zrejme ním bude ultrakonzervatívny duchovný Raísí
TASR/AP

Vyjadrenie prišlo v čase uviaznutých rozhovorov o oživení tzv. jadrovej dohody veľmocí s Iránom. Izrael vystupuje proti tejto dohode s argumentom, že dostatočne neobmedzuje nukleárny program Teheránu ani jeho vojenské aktivity v regióne. Izraelskí predstavitelia zdôrazňujú, že urobia, čo je potrebné na ochranu svojej krajiny.

Raísí v prejave na každoročnej vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa iránskej armády priamo oslovil Izrael. "Ak urobíte aj najmenší krok proti Iránu, centrum sionistického režimu bude cieľom našich ozbrojených síl," vyhlásil Raísí. Bližšie podrobnosti neuviedol, povedal však, že Irán "ostro" sleduje všetky kroky Izraela.

Irán od islamskej revolúcie z roku 1979, ktorá zosadila prozápadnú monarchiu a priviedla k moci islamistov, neuznal Izrael. Teherán podporuje protiizraelské militantné skupiny, ako sú palestínsky Hamas a libanonský Hizballáh.

Raísí v pondelkovom vystúpení uviedol, že vojenská sila Iránu je odstrašujúcim prostriedkom. Iránskej armáde sa podľa neho napriek rokom sankcií voči krajine podarilo zlepšiť svoje spôsobilosti. Na pondelkovej prehliadke ukázala svoje vojenské lietadlá, vrtuľníky, drony, systémy protivzdušnej obrany, ako aj tanky, rakety či plavidlá.

Izrael v posledných rokoch zlepšil svoje vzťahy s arabskými krajinami Perzského zálivu, čo rozhnevalo iránskych lídrov. Teherán tiež obvinil Izrael zo sabotáže svojich jadrových zariadení a atentátov na iránskych nukleárnych vedcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok