ONLINE: Zelenskyj od EÚ očakáva zvýšenie bezpečnostnej podpory. Ľvov hlási prvé vojnové obete

TA3 TASR ČTK
18.4.2022 07:05

Ukrajina už vyplnila dotazník na kandidatúru na členstvo v EÚ. OSN nateraz neočakáva humanitárne prímerie na Ukrajine, v pondelok neboli otvorené žiadne koridory. Ruské útoky zasiahli Kramatorsk aj Ľvov, okupanti vstúpili do mesta Kreminna. Začala sa ruská ofenzíva v Donbase. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:57 Zelenskyj povedal, že v dôsledku západných sankcií bude pre Rusko mimoriadne ťažké doplniť svoj obranný arzenál vrátane rakiet, delostrelectva, lietadiel, helikoptér a krížnikov, píše The Kyiv Independent.

23:54 Ukrajinskí vyšetrovatelia preskúmali 269 mŕtvych tiel v meste Irpiň neďaleko Kyjeva, odkedy bolo mesto koncom marca prevzaté späť z rúk ruských síl, uviedol v pondelok policajný predstaviteľ, keď robotníci na jeho predmestí kopali nové hroby.

23:25 Humanitárne prímerie medzi ukrajinskými a ruskými silami na Ukrajine sa v dohľadnej dobe neočakáva, uviedol podľa agentúry Reuters koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

23:20 V ukrajinskom meste Mykolajiv podľa všetkého dopadli ruské rakety. Po meste sa rozliehajú explózie, hlási agentúra NEXTA.

23:17 Biely dom dnes uviedol, že návštevu Kyjeva nemá americký prezident Joe Biden v pláne. Spojené štáty zatiaľ nevyhovie ani žiadosti Ukrajiny označiť Rusko za "štát podporujúci terorizmus". Presunutie Ruska do tejto kategórie, kde sa nachádza napríklad Irán, Kuba či Severná Kórea, by umožnilo administratíve ďalej posilniť sankcie proti Moskve.

22:45 Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že sa vydá do Kyjeva, až táto cesta prinesie niečo užitočné. Do krajiny ho pozval ukrajinský prezident.

22:44 Zelenskyj mal videopreslov. "Môžeme povedať, že ruské sily začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali," vyhlásil.

22:36 Mariupolská mestská rada na Telegrame uviedla, že v areáli železiarní a oceliarní Azovstal v Mariupole sa ukrýva mnoho civilistov, vrátane žien, detí a starších ľudí. Podľa mestskej rady ide najmenej o 1000 ľudí.

22:30 Začala sa druhá fáza vojny, oznámil na sieti Telegram šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Podľa agentúry Reuters tým potvrdil predchádzajúce správy ukrajinského ministerstva obrany o začiatku ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

22:10 Zelenskyj povýšil veliteľa ukrajinského námorníctva Alexeja Nejžpapu. Z Kontraadmirála je tak teraz viceadmirál. Dôvodom je potopenie ruskej vlajkovej lode inváznej flotily – krížnika Moskva. Informovala o tom na sociálnych sieťach Zelenského poradkyňa Viktorija Strachová.

21:48 Rusko už podľa USA pociťuje sankcie pri výrobe zbraní a dopĺňaní zásob munície. Sankcie, ktoré proti Moskve vyhlásili západné krajiny, sa vzťahujú aj na polovodiče, ktoré sa využívajú napríklad pri výrobe navádzanej munície, informuje AFP.

21:44 Pri ruskom bombardovaní Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zomrelo najmenej osem civilistov, oznámili podľa agentúry AFP ukrajinské úrady.

21:30 V takmer vo všetkých regiónoch Ukrajiny okrem okupovaného Chersonského regiónu a Krymu bol vyhlásený letecký poplach.

20:39 Podľa vysoko postaveného činiteľa amerického ministerstva obrany je status Mariupolu stále sporný. Moskva pre obsadenie prístavného mesta podľa neho vyčlenila niekoľko tisíc vojakov, ktorí by po dosiahnutí cieľa mohli pomôcť ruským jednotkám na východe a juhu Ukrajiny, píše CNN.

20:30 Rusi údajne sľubujú kompenzácie obyvateľom ostreľovaného Mariupolu za ich zničené domy. Snažia sa ich tak presvedčiť, aby s útočníkmi spolupracovali. S informáciou prišiel ukrajinský denník The Kyiv Independent.

20:18 Putin mal vyznamenať 64. motorizovanú streleckú brigádu Ruských ozbrojených síl. Táto jednotka pritom stojí za vraždením stoviek civilistov v ukrajinskom meste Buča. Informujú o tom zahraničné médiá.

20:10 Ruské sily mali zničiť logistické centrum na území Ukrajiny, ktoré obsahovalo dodávky vojenského materiálu od USA či krajín Európskej únie. Uvádza to hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podľa neho bolo ukrajinské stredisko pri západoukrajinského Ľvova zničené "precíznym leteckým úderom".

20:06 Ruský Channel One tvrdí, že medzi posádkou potopeného krížnika Moskva nie sú žiadne straty.

19:51 Rodičia niekoľkých ruských brancov novinárom povedali, že po potopení krížnika Moskva sa nemôžu skontaktovať so svojimi deťmi, ktoré na krížniku slúžili a o osude ich detí mlčí aj ministerstvo obrany, píše NEXTA.

19:30 Ostreľovanie Charkova si za posledné štyri dni vyžiadalo už 18 ľudských životov a vyše 100 ľudí utrpelo zranenie. "Nie je to nič iné ako zámerný teror. Mínometná paľba a delostrelecká paľba namierená proti radovým obytným štvrtiam, proti radovým civilistom,“ cituje prezidenta Zelenského ukrajinské veľvyslanectvo v Českej republike.

18:55 Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že pozorujú začiatok novej ruskej ofenzívy na východnej Ukrajine. Silnejšiu vojenskú aktivitu hlásia v častiach Charkivskej a Doneckej oblasti, informuje BBC.

18:24 Pri ruskom raketovom útoku na Ľvov bol zranený trojročný chlapec z Charkova, informuje starosta mesta. Podľa Andrija Sadovyho Myron a jeho matka utiekli z Charkova, aby unikli pred ruskou vojnou, ale "ruská raketa ich našla vo Ľvove“. Chlapcov život nie je ohrozený.

17:57 V Google mapách sú dostupné vojenské a strategické objekty Ruska v maximálnom rozlíšení, píše NEXTA.

17:28 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo vyše 2000 civilistov, oznámil Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Ďalších viac ako 2800 civilistov bolo zranených. Medzi obeťami je najmenej 207 detí. Skutočný počet smrteľných obetí je podľa OHCHR vyšší, pretože v niektorých oblastiach, kde sa stále bojuje, nemožno bilanciu overiť.

17:26 Zelenskyj odovzdal zástupcovi Európskej únie vyplnený dotazník k prihláške na získanie štatútu kandidáta EÚ.

17:19 V piatok a v sobotu prekročilo hranice z Poľska na Ukrajinu viac ľudí, než koľko sa ich vypravilo opačným smerom. S odvolaním sa na poľskú pohraničnú stráž o tom informovala stanica CNN. Podľa nej sa tak stalo prvýkrát od ruskej invázie do susednej krajiny. 

17:10 Zelenskyj uviedol, že očakáva zvýšenie "bezpečnostnej podpory" pre Ukrajinu zo strany Európskej únie. Ukrajinský líder okrem toho uviedol, že treba zvýšiť cenu, ktorú Rusko zaplatí za svoju agresiu.

17:05 Ukrajinská armáda oslobodila niekoľko miest a dedín v okolí Izjumu v Charkovskej oblasti, uviedol podľa agentúry Interfax hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Zdôraznil zároveň, že práve v okolí Izjumu Rusko zhromažďuje svoje sily.

16:48 Kvôli vojne na Ukrajine znížila Svetová banka odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky na 3,2 percenta. Doteraz čakala rast o 4,1 percenta.

16:39 Na východe Ukrajiny v uplynulý deň pokračovali rozsiahle boje. S odvolaním sa na ukrajinské úrady a ruské ministerstvo obrany to uvádza server CNN.

16:29 Rusi strieľali na ďalší kostol v Charkove, kde sa skrývali civilisti. Nikto nebol zranený, píše NEXTA.

16:28 Taliansko a Španielsko vracajú zamestnancov svojich diplomatických misií do Kyjeva. Talianske veľvyslanectvo už funguje, na Ukrajinu sa vracajú aj Francúzi, píše NEXTA.

16:24 Šéf mariupolskej hliadkovej polície Mychajlo Veršynin ruské jednotky obvinil, že využívajú tamojších zostávajúcich civilistov, ktorých počet sa podľa ukrajinských médií pohybuje okolo 100-tisíc, okrem iného na zbieranie mŕtvol alebo vykopávanie masových hrobov. Tým sa podľa neho snažia zahladiť stopy po svojich zločinoch. Ľudia pracujú za stravu, cituje policajného činiteľa agentúra Ukrinform.

16:12 Inflácia v Rusku sa stabilizuje ak normálu sa vracia aj kurz rubľa, vyhlásil Putin. Podľa agentúry TASS tiež upozornil, že snaha Západu ochromiť ruskú ekonomiku v reakcii na rozpútanie vojny zlyhala a že sankcie západných krajín sa obrátili proti nim samotným.

16:03 Ruská ekonomika nemôže donekonečna žiť zo svojich finančných rezerv a bude musieť prejsť transformáciou, aby sa vysporiadala s dôsledkami medzinárodných sankcií. Uviedla to guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Predpovedala tiež, že miera inflácie v Rusku sa vráti na štvorpercentnú cieľovú úroveň centrálnej banky až v roku 2024.

16:01 V metalurgickom komplexe Azovstal v Mariupole sú civilisti, tvrdia ukrajinské úrady. Vyzývajú Rusko na vytvorenie humanitárneho koridoru pre týchto ľudí.

15:55 Putin telefonoval so šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom, informoval Kremeľ. Podľa neho hovorili o rokovaní Ruska s Ukrajinou či o eskalácii izraelsko-palestínskeho napätia. Podľa palestínskych zdrojov Putin tiež Abbásovi sľúbil, že Rusko bude pokračovať vo vývoze pšenice a ďalších potravín na palestínske územia aj do ďalších regiónov Blízkeho východu. Povedal vraj tiež, že sa snaží o rokovania s Ukrajinou.

15:41 Ukrajinská ekonomika je na kolenách. Podľa analytikov by sa tento rok mala prepadnúť o polovicu. Vojna zatvorila tisícky firiem a vývoz do zahraničia sa ochromil. Kyjev požiadal krajiny G7 o 50-miliardovú podporu. Problémy s financovaním dlhu má aj Moskva.

15:34 Rusi spustili raketový útok na Kramatorsk, žiadne obete nehlásia. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka bolo v dôsledku útoku poškodených najmenej 8 obytných budov, vzdelávacích a infraštruktúrnych zariadení.

15:11 Ukrajinské úrady varujú, že Rusko môže pripravovať útoky na kostoly na pravoslávnu Veľkú noc. Ruské médiá zverejnili nepravdivé informácie o ukrajinských silách, ktoré plánujú ostreľovať pravoslávne kostoly v niekoľkých ukrajinských regiónoch na pravoslávnu Veľkú noc, 24. apríla.

15:10 Web Ukrajinska pravda informuje, že polícia dokončila vyšetrovanie a zaznamenávanie vojnových zločinov Rusov v meste Irpiň. Telá 269 zavraždených civilistov teraz odovzdala na obhliadku a vyšetrenie haagskemu súdu. Po ukončení vyšetrovania sa telá obetí odovzdajú rodinám.

15:04 Ruská diplomacia označila niekoľko pracovníkov bulharskej ambasády za "persona non grata". V nedeľu zakázalo Bulharsko lodiam plávajúcim pod ruskou vlajkou vstup do svojich prístavov a v marci krajina vyhostila desať ruských diplomatov.

14:48 Šéf All England Tennis Clubu Scott Lloyd uviedol, že rozhodnutie o štarte ruských a bieloruských tenistov na Wimbledone ešte nepadlo. Podľa Lloyda v súčasnosti pokračujú v diskusii o probléme. 

14:38 Putin telefonicky hovoril so šéfom palestínskej autonómie Abbásom. Hovorili o rokovaní Ruska s Ukrajinou aj o eskalácii izraelsko-palestínskeho napätia.

14:32 Inflácia v Rusku sa stabilizuje, sankcie uvalené západnými krajinami viedli k zhoršeniu hospodárskej situácie na Západe, povedal ruský prezident Putin.

14:25 Taliansko v pondelok opätovne otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve. Stalo sa tak najnovšou z krajín, ktoré vrátili svojich diplomatov do ukrajinskej metropoly po odsune ruských jednotiek z regiónu. Informovala agentúra AFP. 

14:09 Od začiatku vojny opustilo Ukrajinu takmer 5 miliónov ľudí. Píše NEXTA na Twitteri.

13:30 Ruská ekonomika nebude schopná žiť donekonečna zo svojich finančných rezerv a bude sa musieť transformovať, aby dokázala riešiť problémy vyplývajúce z medzinárodných sankcií. Uviedla to v pondelok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová, ktorá zároveň naznačila, že banka by mohla pristúpiť k ďalšiemu zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby. Tú nečakane znížila pred 10 dňami až o 300 bázických bodov.

13:27 Na sociálnych sieťach sa objavili snímky, ktoré údajne zachytávajú ruský krížnik Moskva, než sa minulý týždeň potopil v Čiernom mori. Informujú o tom napríklad server The Moscow Times alebo stanica BBC. Obe médiá však upozorňujú, že pravosť snímok nie je potvrdená. Hovorca Kremľa uviedol, že zábery videl, ale že ich pravosť nemôže potvrdiť. 

13:02 Ruská štátna televízia zverejnila video, na ktorom dvaja Briti bojujúci za Ukrajinu a zadržaní ruskou stranou v Mariupole žiadajú, aby ich Ukrajinci vymenili za proruského politika, ktorý je v ukrajinskom zajatí. Tým je ukrajinský poslanec Viktor Medvedčuk, uviedol server Ukrajinska pravda.

13:01 Ukrajina v pondelok oznámila, že už v poradí druhý deň pozastavuje evakuáciu civilistov z miest na východe Ukrajiny, ktoré sa nachádzajú v blízkosti frontovej línie, pričom obvinila Rusko z blokovania evakuácie civilistov a ostreľovania únikových koridorov. Informovala agentúra AFP. 

12:58 Kremeľ obvinil v pondelok Ukrajinu z toho, že neustále mení svoj postoj v súvislosti s bodmi mierových rokovaní, na ktorých sa obe strany už predtým dohodli. Informovala agentúra Reuters. 

12:56 Približne 200-tisíc ľudí môže prísť v ruskom hlavnom meste o prácu kvôli odchodu zahraničných firiem, odhadol starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Dodal, že moskovská radnica je pripravená im pomôcť napríklad rekvalifikačnými programami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

12:40 V dôsledku ranného útoku na Ľvov sa počet mŕtvych zvýšil na 7 ľudí. Zranených je 11 ľudí. Podľa vedenia mesta zasiahli sklady 4 rakety a jedna ďalšia zasiahla čerpaciu stanicu.

11:55 Z Poľska odišlo v nedeľu na Ukrajinu znova viac ľudí, ako prekročilo hranicu opačným smerom. Vyplýva to z pondelkových údajov poľskej pohraničnej stráže, o ktorých informovala agentúra DPA. 

11:42 Ruská armáda v noci na pondelok raketami zničila 16 ukrajinských vojenských objektov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Sú medzi nimi veliteľské stanovištia, sklady pohonných hmôt alebo munície, uviedol podľa agentúry TASS hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov. 

11:14 Ruské sily vstúpili do mesta Kreminna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa začali boje v uliciach. Uviedol to v pondelok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informovala televízia CNN. 

11:11 Francúzsko nepovažuje za správne aplikovať na udalosti na Ukrajine výraz "genocída". Povedal to Clément Bon, štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí.

10:29 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské jednotky protivzdušnej obrany zostrelili dve stíhačky MiG-29 a jeden Su-25 z Ukrajiny. Informovala NEXTA.

9:55 V mnohých regiónoch Ukrajiny sa opäť spustili sirény. 

9:44 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo 578 mužov, 1 085 žien a 452 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 63 osôb. Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 je 341 634. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 je 68 198. 

9:38 Pravoslávni veriaci na Ukrajine v nedeľu bohoslužbami a procesiami s ratolesťami slávili Palmovú (Kvetnú) nedeľu. Ako informovala spravodajská stanica Sky News, takéto zhromaždenie bolo aj v meste Buča v Kyjevskej oblasti, kde po stiahnutí sa ruských jednotiek objavili mnoho tiel zastrelených civilistov, i v Kramatorsku, kde sa miestna železničná stanica stala nedávno terčom raketového útoku, pričom zahynuli desiatky evakuantov. 

9:19 Vojna na Ukrajine by mohla viesť k chudobe a hladu viac ako 1,7 miliardy ľudí. V rozhovore to uviedol generálny tajomník OSN António Guterres. Vojnu Ruska proti Ukrajine označil za "tichý útok" na rozvojové krajiny.

8:31 Zo západoukrajinského Ľvova je hlásených niekoľko explózií, zrejme v dôsledku raketových útokov. S odvolaním sa na svedkov a úrady o tom informujú agentúry. Pri útokoch zomrelo najmenej šesť ľudí, osem je zranených, uviedol oblastný gubernátor.

8:29 Poradca primátora ukrajinského prístavného mesta Mariupol tvrdí, že velenie ruských jednotiek chce od pondelka uzavrieť vstupy i výjazdy do mesta. Všetci muži, ktorí zostali v meste, sa budú musieť podrobiť "triedeniu", informovala americká spravodajská stanica CNN.

8:07 Približne 40 ruských vojakov zahynulo a desiatky sú nezvestné alebo utrpeli zranenia pri potopení ruského krížnika Moskva. Podľa serveru BBC News to napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta Europe s odvolaním sa na matku jedného z námorníkov. Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá asi 500-členná posádka je nažive.

7:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval meškanie dodávok zbraní pre svoju krajinu. Upozornil, že "každé oneskorenie dodávok zbraní sa stáva pre Ruskom povolením na zabíjanie ďalších Ukrajincov".

7:09 Pri ostreľovaní mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny zahynulo za posledné štyri dni 18 ľudí a viac ako stovka bola zranená. Vo svojom prejave to v noci na dnešok oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:07 V ukrajinskom meste Charkov bola strhnutá busta sovietskeho vojenského veliteľa a hrdinu druhej svetovej vojny maršala Georgija Žukova. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

7:02 Ukrajina už vyplnila dotazník na kandidatúru na členstvo v EÚ a očakáva, že príslušné rozhodnutie padne na júnovom zasadnutí Európskej rady, uviedol Ihor Žovkva, zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Konflikt na Ukrajine sme s vami sledovali aj uplynulý deň, pozrite si, čo sa udialo: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok