Islamský štát vyzval stúpencov na útoky v Európe. Prisľúbil pomstu za zabitie svojho bývalého vodcu

TA3 TASR
17.4.2022 23:38

Džihádistická organizácia Islamský štát prisľúbila "pomstu" za zabitie svojho bývalého vodcu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího a vyzvala svojich stúpencov, aby využili vojnu na Ukrajine na uskutočnenie útokov v Európe.

islamský štát 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Kurajší prišiel o život začiatkom februára počas operácie amerických špeciálnych síl, keď odpálil bombu, ktorá okrem neho zabila aj členov jeho rodiny.

Nový vodca IS, abú Umar al-Muhadžír, vyzval svojich stúpencov, aby obnovili útoky v Európe. Majú pritom využiť situáciu, keď "križiaci bojujú proti sebe" - podľa AFP tým narážal na inváziu ruskej armády na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

O novom vodcovi IS, Muhadžírovi, ktorý je tretím šéfom džihádistickej skupiny od jej vzniku, je známe len málo, dodala AFP.

Po tom, ako IS v marci roku 2019, pod náporom jednotiek podporovaných koalíciou vedenou Spojenými štátmi, stratila kontrolu aj nad poslednými zvyškami územia svojho kalifátu sa zostávajúce jednotky IS v Sýrii väčšinou uchýlili do púštnych skrýš.

Tieto svoje bašty teraz využívajú napr. na prepady Kurdmi vedených síl a sýrskych vládnych jednotiek. V podobných útokoch pokračujú aj v Iraku, uviedla AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok