Emeritný pápež Benedikt oslávil 95. narodeniny, podľa jeho osobného sekretára má dobrú náladu

TA3 TASR
17.4.2022 08:47

Emeritný pápež Benedikt XVI. sa v sobotu dožil 95 rokov, píše spravodajský web Vatican News.

Emeritný pápež Benedikt oslávil 95. narodeniny, podľa jeho osobného sekretára má dobrú náladu
TASR/AP

Jeho osobný sekretár, arcibiskup Georg Gänswein, pri tejto príležitosti poskytol rozhovor mníchovskej kresťanskej rozhlasovej stanici Radio Horeb. Uviedol v ňom, že emeritný pápež "má dobrú náladu" a – aj keď "fyzicky je relatívne slabý a krehký", myseľ má jasnú.

Gänswein súčasne informoval, že oslavy Benediktových narodenín neboli naplánované, pretože tento rok pripadli na Svätú sobotu – deň zasvätený v cirkvi rozjímaniu pri Božom hrobe. Na Veľkonočnú nedeľu budú zasa liturgické slávenia.

Arcibiskup Gänswein poznamenal, že emeritný pápež už nejaký čas neslávi Veľkú noc ako hlavný celebrant, pretože "už nemá silu stáť, ani silu v hlase". Liturgiu však sleduje a koncelebruje. Dodal tiež, že emeritný pápež svoj deň v Kláštore Panny Márie (Monastero Mater Ecclesiae) vo Vatikánskych záhradách vždy začína skoro ráno omšou a modlitbou breviára. Potom nasledujú raňajky a krátky odpočinok, po ktorom sa Benedikt XVI. venuje korešpondencii a čítaniu. Vždy si nájde čas i na hudbu.

Popoludní, po sieste, zvykne Benedikt prijímať návštevy. Zvyčajne absolvuje aj krátku prechádzku vo Vatikánskych záhradách, kde sa modlieva ruženec. Jeho deň sa končí po večeri správami v taliančine a večernou modlitbou.

Gänswein v tejto súvislosti konštatoval, že celý denný program závisí od toho, ako sa emeritný pápež cíti. Pripomenul, že pápež František už Benediktovi k narodeninám blahoželal, a to v predstihu – 13. apríla –, keď ho v Kláštore Panny Márie navštívil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok