V Jeruzaleme vypukli strety medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi, niekoľko ľudí utrpelo zranenia

TA3 TASR
15.4.2022 09:16

Viac než 150 ľudí utrpelo zranenia pri násilných potýčkach medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami, ktoré vypukli v piatok ráno v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

Izraelská polícia zadržala stovky ľudí, informovala agentúra AP, podľa ktorej išlo o najhoršie násilnosti v tejto lokalite za takmer rok. Moslimovia sú v súčasnosti v polovici pôstneho mesiaca ramadán. V piatok večer zas židia začínajú sláviť sviatok pesach, ktorý potrvá až do soboty budúceho týždňa. Prekrývanie týchto dvoch významných sviatkov prispieva k eskalácii napätia v Jeruzaleme.

Izraelská polícia po niekoľkých hodinách od vypuknutia potýčok oznámila, že násilnosti ukončila a že zadržala "stovky" podozrivých. Uviedla tiež, že mešitu al-Aksá následne opäť sprístupnila pre veriacich, aby sa v nej mohli zúčastniť na piatkových poludňajších modlitbách. Izraelská polícia uviedla, že do areálu mešity vstúpila pred svitaním po tom, ako časť mladých Palestínčanov začala po skončení ranných modlitieb hádzať kamene a petardy smerom k neďalekému Múru nárekov. Policajti rozháňali násilníkov, ktorí sa zabarikádovali v mešite, slzotvorným plynom, obuškami, gumovými projektilmi a zábleskovými granátmi.

Zdravotníci z palestínskeho Červeného polmesiaca ošetrili 152 zranených. Izraelská polícia hlásila troch svojich zranených príslušníkov. Jordánsko, ktoré dohliada na moslimské posvätné miesta na Chrámovej hore, vydalo spoločne s palestínskou samosprávou vyhlásenie odsudzujúce izraelský zásah v areáli mešity ako "nebezpečnú a odsúdeniahodnú eskaláciu". Vyhlásenie v tejto súvislosti varuje pred možným "výbuchom" už aj tak napätej situácie v Jeruzaleme.

Izraelský minister verejnej bezpečnosti Omer Bar-Lev vyhlásil, že polícia bola nútená zasiahnuť voči "násilným elementom", ktoré na ňu zaútočili kameňmi a kovovými tyčami. Zdôraznil, že Izrael je naďalej odhodlaný zabezpečovať slobodu náboženského kultu v Jeruzaleme pre židov aj moslimov.

Chrámová hora, kde sa nachádzajú Múr nárekov i moslimský Skalný dóm a mešita al-Aksá, je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov a často tam dochádza k násilnostiam. Vlaňajšie potýčky v oblasti jeruzalemskej Chrámovej hory vyvolali 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok