Kuriozity a tradície Veľkej noci: Takto ju oslavujú v ostatných kútoch sveta

TA3/zm
15.4.2022 10:00

V našich končinách je Veľká noc najmä o pondelkovom šibaní a rozdávaní vajíčok. Viete však, aké tradície sa s týmito sviatkami spájajú inde vo svete?

Kuriozity a tradície Veľkej noci: Takto ju oslavujú v ostatných kútoch sveta
Pexels/ROMAN ODINTSOV

Pre iné krajiny sú kuriózne aj naše veľkonočné zvyky. Prakticky inde ako na Slovensku a v Čechách nikto nepozná šibačku a oblievačku a cudzincom sa zdá táto tradícia bizarná. Nám sa zas môžu ako zvláštne javiť zas ich zvyky.

Fínski a švédski duchovia

Od veľkonočného piatka do pondelka vraj zlí duchovia opúšťajú svoje úkryty, aspoň tak sa hovorí podľa legiend vo Fínsku a Švédsku. Sú to práve oni, kto sa potuluje ulicami s metlami v rukách a očakáva veľkonočnú sladkú nádielku, takže obyčajných chlapcov v uliciach s korbáčmi by ste tu hľadali márne. Samozrejme, za duchov a čarodejnice sú prezlečené deti, ale na severe sa nediskriminujú dievčatá a chodia pýtať sladkosti spolu s chlapcami.

Nórska kriminálka

Veľkonočné sviatky v Nórsku majú približne storočnú tradíciu, ktorá sa spája s kriminálkou. V tomto období sa púšťa v televízii takmer výhradne krimi žáner, čítajú sa detektívky a hrajú spoločenské hry, ktorých cieľom je zistiť, kto spáchal vraždu. Tradícia je tak silná, že dokonca počas sviatkov nájdete krátky príbeh zo zápletkou aj na krabici od mlieka.   

Ukrajinská pysanka

Vajíčko ako symbol Veľkej noci malo predstavovať plodnosť. Zdobenie kraslíc je známe aj u nás, ale pochádza z Ukrajiny, kde sa technika farbenia vajíčok volá pysanka.

Bulharská bitka o vajce

Kraslice sa spájajú s veľkonočnými sviatkami aj u Bulharov, ktorí v tieto dni hrajú kurióznu hru. Všetci členovia rodiny majú v rukách vajce, navzájom sa bijú a vyhráva ten, kto svoje vajíčko dokáže ochrániť najdlhšie neporušené. Symbolicky vraj tento človek bude po celý rok zdravý.

Brazílske bábiky

Nielen v našich končinách sú tieto jarné sviatky spojené s bitkou. U nás je to korbáč, v Bulharsku spomínané boje o vajce a v Brazílii sa zas bijú o bábiky so slamy. Tie predstavujú Judáša, ktorý zradil Krista, rozvešajú sa po uliciach a každý kto ide okolo, má si udrieť.

Ukrižovanie a bičovanie na Filipínach

A opäť trochu agresie. Veľká noc je kresťanským sviatkom a obyvatelia Filipín to zobrali pomerne do detailov, keďže tu je tradícia sebaukrižovania a sebabičovania. Veriaci si myslia, že sa takto očistia od všetkých hriechov sveta.  

Čokoládová kengura z Austrálie

Kým väčšina Európy pozná veľkonočného zajačika, u protinožcov je symbolom týchto sviatkov čokoládová kengura. A dáva to logiku, keďže práve toto zviera sa s Austráliou spája najviac. Na pultoch predajní tak v tomto období nájdete sladké figúrky v celkom iných tvaroch ako u nás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok