Vyhosťovanie pokračuje. Opustiť Moskvu musí zástupca českého veľvyslanca

TA3 TASR
13.4.2022 20:19

Rusko v stredu vyhostilo zástupcu českého veľvyslanca v Moskve. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí ide o reakciu na marcové vyhostenie pracovníka ruskej ambasády v Prahe. TASR o tom informuje na základe správy spravodajského servera Novinky.cz.

Rusko Moskva Červené námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Česká republika 29. vyhostila pracovníka ruského veľvyslanectva v Prahe po tom, ako bol vyhlásený za nežiaducu osobu. České média informovali, že vyhostenou osobou mal byť zástupca ruského veľvyslanca Feodosij Vladyševskij.

Predstavitelia ruských úradov v pondelok 4. apríla českému veľvyslancovi v Moskve Vítězoslavovi Pivoňkovi povedali, že  "tento nepriateľský krok nezostane bez odozvy", napísal spravodajský server iDnes.cz.

Hovorkyňa českého rezortu diplomacie Lenka Do vyhostenie českého diplomata označila za neadekvátnu reakciu ruskej strany, píšu Novinky.cz. Zamestnanec ruskej ambasády podľa nej preukázateľne pracoval pre ruské spravodajské služby pod diplomatickým krytím.

Českí diplomati podľa hovorkyne na rozdiel od ruských prísne dodržiavajú Viedenský dohovor o diplomatických stykoch. Diplomatické vzťahy medzi ČR a Ruskom sú už dlhšiu dobu napäté, pripomínajú Novinky.cz.

Česko vlani na jar vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v reakcii na zistenia, že za výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014 stála ruská vojenská rozviedka GRU. Rusko v odvetnom kroku vyhlásilo za nežiaduce osoby 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok