Morský život ohrozujú naše opaľovacie krémy. Vedci našli chemikálie v trávach

TA3 TASR
16.4.2022 06:00

Vedci zistili, že v morskej tráve v Stredozemnom mori sa hromadia zložky opaľovacích prípravkov chrániace pred UV žiarením, čo môže mať negatívne dôsledky na morský ekosystém. Vyplýva to z výsledkov štúdie uverejnených v časopise Marine Pollution Bulletin. Informoval o tom denník The Guardian.

XY
TASR/AP

Ekosystému škodí turizmus

UV filtre sa našli v stonkách morskej trávy Posidonia oceanica. Tento druh sa hojne vyskytuje pri pobreží Malorky, pričom je stredomorským endemitom – nenachádza sa nikde inde na svete. Výskumníci sú presvedčení, že jej kontaminácia je výsledkom rekreačných činností a vypúšťania odpadu v dovolenkových destináciách.

"Túto morskú enklávu najviac ovplyvňujú činnosti v prístavoch, vypúšťanie znečistenej vody a turizmus," uviedla spoluautorka štúdie Silvia Díazová Cruzová. "Keďže Stredozemné more je plytké, malé a izolované, koncentrácie týchto látok môžu dosahovať vysokú úroveň," dodala.

V skúmaných vzorkách sa našli rôzne koncentrácie viacerých zložiek opaľovacích prípravkov vrátane oxybenzónu, avobenzónu 4-metylu, 3-benzelidénového gáfru, 4-bezofenónu a metylparabénov. "Ak zistíme, že opaľovacie prípravky ovplyvňujú fotosyntézu a produktivitu morských tráv, bude to problém. Tieto morské trávy totiž na pobreží Stredozemného mora zohrávajú významnú úlohu," vyhlásili vedci.

Posidonia oceanica, prezývaná aj Neptúnova tráva, tvorí pri pobreží Stredozemného mora rozsiahle porasty. Je domovom rôznych druhov morských organizmov, pohlcuje uhlík a pomáha chrániť pobrežné oblasti pred eróziou pôdy.

Niekde ich už zakázali

Predchádzajúce výskumy zistili, že látky chrániace pred UV žiarením majú škodlivé účinky na ryby, korytnačky a delfíny, keďže dokážu narušiť ich vývoj a rozmnožovací systém. Zasahujú aj koralové útesy, preto boli tieto látky zakázané na Havaji, Floride a v Palau. V Stredomorí zatiaľ podobná legislatíva nie je zavedená.

Vedci zdôrazňujú, že účinky chemikálii proti UV žiareniu treba ďalej skúmať: "Ak zistíme, ktoré konkrétne zložky prípravkov na opaľovanie sú pre morské trávy škodlivé, budeme môcť dovolenkárom ponúknuť bezpečnejšie alternatívy," uviedla spoluautorka štúdie Nona Agawinová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok