Ani vernosť, ani vášeň: Podľa tohto spoznáte, že máte fungujúce manželstvo

TA3/zm
14.4.2022 08:00

Fungujúci vzťah pre každého znamená niečo iné. Na to, aby ste sa cítili v partnerstve spokojne, však nemá vplyv vášeň, dokonca nejde ani o vernosť. Podľa vzťahových odborníkov fungujúci zväzok robí niečo celkom iné.

Ani vernosť, ani vášeň: Podľa tohto spoznáte, že máte fungujúce manželstvo
Pexels/Drew Rae

Nejde len o to, že sa nehádate, alebo že máte skvelý intímny život aj po rokoch strávených spolu. Šťastie partnerského života spočíva v maličkostiach všedného dňa.  

Tešíte sa domov

Prvým jasným ukazovateľom, že máte harmonický vzťah, je pocit, že sa denne tešíte z práce domov, pretože viete, že vás tam niekto čaká a zároveň vytvára rodinné teplo, v ktorom sa dobre cítite. Nech už s partnerom robíte čokoľvek, keď ste doma, podvedomie neoklamete. A tak šťastie nespočíva v tom, že vás čaká s navarenou večerou, kyticou ruží a prísľubom večernej romantiky.

Zaujíma sa, ako sa máte

Obyčajná otázka, aký ste mali deň, dokáže so vzťahom divy. Úprimný záujem medzi partnermi o toho druhého je však neklamným znakom toho, že to medzi vami stále funguje. Je logické, že sa časom vytráca vášeň, prichádza stereotyp, ale aj sa dlhoročných manželov opýtate na to, ako im to vydržalo, zrejme dostanete odpoveď, že ide o vzájomnú úctu a rešpekt. A práve tá sa prejavuje touto zdanlivo nepodstatnou otázkou. Opak je pravdou, a práveže je veľmi dôležitá.

Zdieľate

Podobne ako pri predchádzajúcej otázke, aj pri rozhovoroch s partnerom môžete prísť na to, či máte fungujúci vzťah. V prvom rade musí nejaká komunikácia prebiehať. V druhom rade ide o to, aby sa neobmedzovala na debaty o tom, čo treba kúpiť, zaplatiť alebo variť. Kvalitný partnerský rozhovor je o zdieľaní vnútorného sveta. Hovorte si nielen fakty, čo deň tomu druhému priniesol, ale aj ako sa pri tom cítil a čo to v ňom vyvolalo. Takéto zdieľanie dokáže podľa odborníkov vytvoriť medzi dvojicou veľmi silné puto.

Nehanbíte sa

Nehovoríme teraz o fyzickej hanblivosti, ale opäť o emocionálnej. Vzťahoví kouči hovoria, že emocionálna otvorenosť je znakom zdravého vzťahu. A tak by ste sa nemali ostýchať pred partnerom plakať, ale ani smiať sa z plných pľúc. Nemali by ste sa tiež hanbiť priznať, ak ste v niečom zlyhali či prežívate čokoľvek, čo vás trápi.

Takže kvalita sa nepozná podľa nízkeho počtu hádok alebo vysokého počtu za dverami spálne. V jednoduchosti je krása a šťastie, tvrdia odborníci.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok