Korupcia aj násilie voči menšinám. USA zverejnili správu o stave ľudských práv na Slovensku

TA3 TASR
13.4.2022 11:28

Medzi závažné otázky z oblasti ľudských práv na Slovensku patria vierohodné tvrdenia o korupcii na vysokej úrovni a násilí a hrozbách voči etnickým a sexuálnym menšinám, píše sa v správe amerického ministerstva zahraničných vecí o stave ľudských práv vo svete v roku 2021. Dokument predstavil minister zahraničných vecí Antony Blinken.

pochod protest korupcia 1140 px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

Korupcia vo verejnej správe je podľa zákona na Slovensku trestná a americké ministerstvo k tomu dodáva, že vláda v Bratislave vlani "vo všeobecnosti účinne implementovala tento zákon".

"Počas roka sa objavili izolované správy o korupcii," uvádza dokument. Dodáva, že podľa vnímania verejnosti bola korupcia na Slovensku dlhodobo rozšírená, avšak vo vlaňajšom prieskume Transparency International 39 percent občanov uviedlo, že podľa nich sa úroveň korupcie počas predchádzajúceho roka znížila.

Problémom bola aj beztrestnosť

Vláda na Slovensku podľa amerického ministerstva zahraničných vecí vlani vyšetrovala prípady údajného zneužitia právomocí zo strany príslušníkov bezpečnostných zložiek a iných vládnych inštitúcií, ako aj tvrdenia o vládnej korupcii, hoci niektorí pozorovatelia dôkladnosť vyšetrovania spochybnili.

"V bezpečnostných zložkách bola problémom beztrestnosť," píše sa v správe. Zároveň upozorňuje, že Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra zamietol viacero prípadov údajného neprimeraného použitia sily zo strany príslušníkov polície a čelil kritike za nedostatočnú úroveň nezávislosti podľa medzinárodných štandardov. 

Dokument vysvetľuje, že členovia inšpekcie sú oficiálne členmi policajného zboru, ktorého prehrešky majú vyšetrovať.

Bez politických väzňov

Americké ministerstvo zahraničných vecí si všíma aj samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského na konci roka 2020, ktorý sa v tom čase nachádzal vo väzbe pre obvinenia z korupcie a jeho smrť vyvolala celospoločenskú diskusiu o podmienkach v slovenských väzniciach. 

Ako pripomína americké ministerstvo, viacerí politici i komentátori vyslovili podozrenie, že samovražda Lučanského mohla byť dôsledkom zlého zaobchádzania zo strany dozorcov. Avšak komisia ustanovená ministerkou spravodlivosti, ktorej členmi boli predstavitelia viacerých politických strán, nenašla dôkazy spochybňujúce oficiálne prezentovaný priebeh udalostí alebo nasvedčujúce neprimeranému konaniu dozorcov, dodáva v tejto súvislosti dokument.

Americké ministerstvo zahraničných vecí ďalej konštatuje, že na Slovensku sa neobjavili správy o politických väzňoch alebo zadržaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok