Biden a Johnson sa zhodli, že Putin nikdy nedokáže obmedziť ducha ukrajinských ľudí

TA3 TASR
12.4.2022 20:56

Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden spolu v utorok telefonovali a hovorili o zvýšení vojenskej a ekonomickej pomoci pre Ukrajinu, ako i potrebe ukončiť závislosť Západu od ruskej ropy a zemného plynu.

PAKT brit, au, ...
TASR/AP

TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Lídri diskutovali o potrebe zvýšenia pomoci Ukrajine, a to vrátane vojenskej a ekonomickej, keďže ukrajinské sily sa pripravujú na ďalší ruský útok na východe krajiny," napísala vo vyhlásení kancelária britského premiéra.

Uviedla tiež, že Johnson Bidena informoval o svojej nedávnej návšteve Kyjeva i o novom balíku vojenskej pomoci, ktorá zahŕňa protilodné strely i vojenské vozidlá. Tie by mali z Británie na Ukrajinu doraziť v najbližších dňoch a týždňoch. "Obaja lídri sa vyjadrili jasne ohľadom toho, že ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedokáže obmedziť ducha ukrajinských ľudí," uvádza sa vo vyhlásení.

Dvojica sa počas rozhovoru zhodla i na tom, že musia pokračovať snahy o zvýšenie ekonomického tlaku na Putina, aj na tom, že je rozhodne potrebné znížiť závislosť Západu od ruskej ropy a plynu.

Britský premiér okrem toho vyjadril poľutovanie nad útokom, ku ktorému prišlo v utorok ráno na stanici metra v New Yorku. Lídri sa na záver dohodli, že zostanú v kontakte, uviedla Johnsonova kancelária.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok