Putin presídľuje ukrajinských utečencov na Sibír a za polárny kruh, tvrdí britský denník

TA3 TASR
12.4.2022 15:14

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v marci presídlenie takmer 100.000 ukrajinských utečencov do odľahlých častí Ruska vrátane Sibíri či oblastí za polárnym kruhom. Vyplýva zo z ruských úradných dokumentov, ktoré má k dispozícii britský denník The Independent.

Tak takto?!: V Ukrajine opustilo domovy desať miliónov ľudí, na našej východnej hranici čakajú státisíce utečencov
TASR/AP

Konkrétne išlo o 95.739 civilistov z Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorí sa mali z oblastí vo vojnových zónach presídliť o tisícky kilometrov ďalej na východ, napísal v stredu The Independent. Vo výkonnom nariadení sa uvádza, že Moskva vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine "schvaľuje" takéto rozdelenie obyvateľov v rámci Ruska, pričom požiadala príslušné úrady, aby zabezpečili ich prijatie.

Na Sibír malo byť poslaných 11.398 ľudí, na ruský Ďaleký východ ďalších 7218 a na severný Kaukaz, kde sa nachádzajú aj republiky Čečensko, Dagestan a Ingušsko, ďalších 7023 ľudí. Televízia Sky News v tejto súvislosti pripomína, že americké veľvyslanectvo v Kyjeve v marci informovalo o tisíckach detí, ktoré ruskí vojaci "nelegálne presunuli" do Ruska. Podľa vyjadrenia ambasády odvolávajúcej sa na údaje ukrajinského rezortu diplomacie išlo o 2839 ukrajinských deti z Doneckej a Luhanskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok