Dohady sa potvrdili. Pád poľského vládneho lietadla pri Smolensku zapríčinila výbušnina

TA3 TASR
12.4.2022 15:17

Výbušné zariadenia na palube lietadla boli príčinou zrútenia poľského vládneho lietadla, pri ktorom v roku 2010 pri ruskom meste Smolensk zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Uviedla to špeciálna poľská vyšetrovacia komisia.

Smolensk nehoda Kaczynski 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Skutočnou príčinou katastrofy v Smolensku boli dve explózie v konečnej fáze letu," uviedla vládna komisia vo svojej správe zverejnenej on-line. Podľa novej správy sa stopy po výbušninách našli na fragmentoch lietadla. Výbušné zariadenia mohli byť na palubu lietadla umiestnené počas opráv v Rusku, píše sa v správe.

Údržba lietadla prebehla v meste Samara v závode výrobcu Aviakor, ktorý "v tom čase patril ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi, priateľovi vtedajšieho ruského premiéra Vladimira Putina", konštatuje sa v predmetnej správe.

Varšava v najnovšej správe zvolila opatrný štýl vyjadrovania, všíma si AFP. Hovorí totiž o "možnostiach" nastraženia výbušnín a naznačuje, že vtedajší poľský prezident sa cieľom mohol stať pre svoju protiruskú politiku.

Vraj išlo o útok

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski v nedeľu vyhlásil, že išlo o "útok", na ktorom sa údajne podieľali páchatelia z Poľska a Ruska. Vyzval na ich identifikovanie a potrestanie, pripomína AFP.

Kaczyňski vystúpil na spomienkovej ceremónii pri príležitosti 12. výročia leteckého nešťastia, pri ktorom zomrel jeho brat dvojča Lech spolu s manželkou a poprednými predstaviteľmi vlády. Tí sa vracali z Ruska, kde sa zúčastnili na spomienke na obete Katynského masakra z druhej svetovej vojny.

Príčina havárie poľského vládneho špeciálu pri ruskom meste Smolensk je predmetom ostrej debaty, ktorá od roku 2010 rozdeľuje Poľsko. Konzervatívci obviňujú vtedajšiu liberálnu vládu z nedbanlivosti pri príprave cesty vládnej delegácie a kritizujú následné vyšetrovanie.

Rusko zodpovednosť poprelo

Poľská vládna strana už roky tvrdila, že nešlo o nehodu v rozpore s prvotnými zisteniami, ktoré vinu pripisovali zlému počasiu, ako aj chybám poľských pilotov a ruských dispečerov letovej prevádzky.

Oficiálne vyšetrovanie po havárii bolo vedené za predchádzajúcej liberálnej vlády Donalda Tuska - hlavného rivala súčasného šéfa PiS Jaroslawa Kaczyňského, píše AFP. V dňoch po nešťastí niektorí členovia PiS pripisovali vinu vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi. 

Rusko, ktoré odmietlo odovzdať trosky lietadla, kým neukončí vlastné vyšetrovanie, akúkoľvek zodpovednosť kategoricky poprelo a z pádu lietadla obvinilo Poľsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok