Nehammerova cesta za Putinom bola podľa niektorých médií naivná. Nakoniec pomôže skôr Moskve ako Ukrajine, píšu

TA3 TASR
12.4.2022 10:37

Pondelkové rokovanie rakúskeho kancelára Karla Nehammera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom svedčí o politickej naivite a nakoniec pomôže skôr Moskve ako Ukrajine, ktorá už viac ako mesiac bojuje proti útočiacej ruskej armáde. V hodnotení Nehammerovej diplomatickej misie to dnes píšu niektoré európske denníky.

Nehammerova cesta za Putinom bola podľa niektorých médií naivná. Nakoniec pomôže skôr Moskve ako Ukrajine, píšu
TASR/AP

Podľa nich sa stávka Viedne na osobné rokovania s Putinom nemusí Európe vyplatiť, zaznievajú však aj hlasy, že kritika na adresu Nehammera nie je na mieste, pretože hovoriť s ruským prezidentom je nutné a nemožno sa tomu vyhnúť.

"Cesta kancelára za Putinom bola politicky nanajvýš riskantným podnikom. Nielen preto, že Putin vďaka nej získal muníciu pre svoje propagandistické oddiely, ale aj kvôli nebezpečenstvu, že ju mnohí spojenci v EÚ a ukrajinské vedenie môžu vnímať ako urážku," napísal dnes rakúsky denník Die Press.

Každý pokus je lepší, ako nerobiť nič

"Každý zúfalý pokus, ako zastaviť masaker na Ukrajine, je lepší ako nerobiť nič. Takýto pohľad na vec ale kritici cesty kancelára Karla Nehammera do Moskvy jednoznačne odmietajú, pretože podľa nich nie je správny čas rokovať s človekom, ktorý onen masaker nariadil a navyše sa k tomu ani nepozná,“ poznamenala komentátorka rakúskeho denníka Der Standard Gudrun Harrerová.

"Koniec hrôz na Ukrajine môže napriek vojnovým zločinom ruských jednotiek nastať len v dialógu s Putinom. Rakúska iniciatíva ale nemala šanca na úspech, a preto tiež bola veľkým rizikom," napísal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung. 

Vieseň vyslala signál

Hoci Nehammerovu motiváciu možno chápať, môže podľa autorky komentára Meret Baumannovej celkové vyznenie návštevy Ukrajine skôr uškodiť. 

"Viedeň vyslala signál, ktorý budú šíriť aj ruské médiá: Šéf jednej zo západných vlád prišiel na zdvorilostnú návštevu do Moskvy, Putin nie je izolovaný, jednota EÚ sa môže začať drobiť," myslí si komentátorka, podľa ktorej bolo naivné presvedčenie Viedne, že niečo zmôže v situácii, keď s Putinom jednajú aj oveľa ťažšie politické váhy ako francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo nemecký kancelár Olaf Scholz.

Kritiku rakúskeho kancelára za jeho stretnutie s Putinom ale odmieta napríklad poľský server Onet.pl. "V diplomacii nejde iba s vodcom takého štátu, ktorý chceme poraziť vo vojne," napísal s tým, že ani USA, ani Ukrajina nesnívajú o víťaznej prehliadke na Červenom námestí.

Myšlienka poľského premiéra Mateusza Morawieckého, že s Putinom ako vojnovým zločincom sa vôbec nemá rokovať, neberie podľa Onetu zreteľ na skutočnosť, že o schôdzku s ruským vodcom sa usiluje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Nemiestna a nezrelá kritika

Verejné schválenie mierovej dohody Putinom má totiž zabrániť Rusom v jej následnom spochybňovaní a schôdzkou by Moskva tiež uznala režim v Kyjeve. Kritika rakúskeho kancelára a tiež francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za ich rokovania s Putinom sa tak serveru zdá byť "nemiestnou a nezrelou".

"Zahraničná politika spočíva v tom, že sa hovorí a vyjednáva a občas dokonca pózuje pred fotografmi s mimoriadne odpudivými postavami. Či je to morálne, sa nemeria mierou osobného znechutenia, ale počtom ľudí, ktorých je možné vďaka tomu zachrániť," myslí si portál. 

Pripomína príklady z dejín, kedy Západ - vrátane Poľska - horlivo rokoval s Adolfom Hitlerom a potom s Josifom Stalinom. A so Stalinom rokovali aj predsedovia poľskej exilovej vlády, generál Wladyslaw Sikorski a Stanislaw Mikolajzyk, hoci si uvedomovali, že "majú do činenia s psychopatickým vrahom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok