ONLINE: V Severodonecku pochovali už asi 400 ľudí. Rusa v Poľsku zadržali a obvinili zo špionáže

TA3 TASR ČTK
12.4.2022 06:34

Ukrajina je v dodávkach zbraní stále závislá od svojich medzinárodných partnerov. Británia očakáva v priebehu nasledujúcich dvoch až troch týždňov zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny. Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní obytných oblastí Charkova. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:15 Americký prezident Joe Biden hovoril v utorok v súvislosti s vojnou na Ukrajine a zločinoch vykonaných voči tamojším civilistom o "genocíde". Informovali agentúry DPA a AFP.

22:51 Vojna na Ukrajine bola poznačená "silami zla", pretože za sebou zanecháva ohavnosti, akými sú masakry civilného obyvateľstva, povedal v utorok pápež František. Informovala agentúra Reuters.

22:30 Organizácia pre zákaz chemických zbraní v utorok vyjadrila "znepokojenie" nad správami o použití chemických zbraní v obliehanom prístave Mariupol na juhu Ukrajiny. Informovala agentúra AFP.

21:55 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská varovala, že nikto na Ukrajine nie je pred ruskými silami v bezpečí. "Terčom číslo jeden je každý z nás," povedala v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN. Interview CNN v utorok zverejnila na svojom webe. 

21:49 Ukrajinská pošta vydala v utorok novú sériu poštových známok, na ktorých je vyobrazený ukrajinský vojak ukazujúci prostredný prst ruskej vojenskej lodi. Informovala agentúra DPA. 

21:35 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že pri "nebezpečnej špeciálnej operácii" zadržala Viktora Medvedčuka, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Informovali o tom v utorok večer agentúry AFP a Reuters. 

21:11 Ruského občana s povolením na pobyt v Poľsku zatkli pre obvinenia zo špionáže, informovala v utorok tlačovú agentúru PAP poľská generálna prokuratúra. 

21:03 Spojené štáty v tejto chvíli nevedia potvrdiť správy o použití chemických zbraní na Ukrajine zo strany ruskej armády, avšak majú dôveryhodné informácie o tom, že Rusko by mohlo použiť chemické látky počas svojej ofenzívy s cieľom dobyť obliehané ukrajinské mesto Mariupol. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. 

20:47 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sľúbil v utorok v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Rakúsko bude Ukrajinu ďalej "politicky a humanitárne podporovať".

19:29 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že ak by Rusko odložilo svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, Západ by Moskve zasadil zdrvujúci úder. Informoval o tom denník The Guardian, ktorý sa odvolal na správu bieloruskej štátnej agentúry BelTA.

19:08 Americký prezident Biden a britský premiér Johnson spolu hovorili o potrebe urýchliť pomoc Ukrajine. Chcú zvyšovať ekonomický tlak na Putina.

19:04 Popredného ruského opozičného aktivistu a hlasného kritika invázie na Ukrajine Vladimira Karu-Murzu odsúdili v Moskve na 15 dní väzenia pre obvinenia z neuposlúchnutia policajných príkazov, ktoré dostal, keď v pondelok večer vychádzal z domu. Informoval o tom v utorok jeho právnik Vadim Prochorov, ktorého citoval britský denník The Guardian. 

18:53 V meste Severodoneck bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pochovaných asi 400 civilistov, uviedli miestne úrady bez toho, aby spresnili, prečo ľudia zomreli.

18:36 Ukrajinská pohraničná stráž v utorok oznámila, že viac ako 870-tisíc ľudí, ktorí po začiatku ruskej vojenskej invázie utiekli z Ukrajiny pred vojnou, sa už vrátilo späť. Medzi navrátilcami je pritom čoraz viac žien a detí. Informovala agentúra AFP.

18:35 Kyjev v utorok oznámil, že pokračujúce rozhovory s Ruskom o ukončení vojny sú "mimoriadne náročné". Informovala agentúra AFP. 

18:06 Plánovaná cesta nemeckého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera do Kyjeva sa neodohrá, pretože tam "zjavne nie je vítaný". Nemecký prezident počas návštevy Varšavy povedal, že plánoval cestovať na Ukrajinu spolu s ďalšími lídrami EÚ, avšak Kyjev naznačil, že o jeho prítomnosť v krajine nie je záujem. Informovali agentúry AP, AFP a DPA.

18:02 Česká republika sa bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie snažiť o zastavenie dovozu ropy z Ruska a o minimalizáciu vzťahov. Po utorkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí formátu Central 5 (ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko) to povedal šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Informácie priniesol portál Novinky.cz. 

17:50 "Rokovania s Ruskom sú veľmi ťažké, ale pokračujú," povedal člen ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoliak. Rusi sa podľa neho snažia svojimi verejnými vyhláseniami vytvoriť nátlak. Reagoval tak na slová Vladimira Putina, podľa ktorého sú rokovania "na mŕtvom bode“. Informuje o tom The Guardian.

17:44 Hlava cyperskej pravoslávnej cirkvi, arcibiskup Chrysostomos II., kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a správanie šéfa Kremľa Vladimíra Putina označil za "nekresťanské". Arcibiskup tiež vyjadril pochybnosti o tom, že Putin je duševne zdravý. Informovala o tom agentúra AFP.

17:31 Situácia v obliehanom meste Mariupol je ťažká, uviedol vojenský gubernátor Doneckej oblasti s odvolaním sa na predbežné odhady, podľa ktorých v meste zomrelo až 22-tisíc ľudí. "Situácia v Mariupole sťažuje evidenciu počtu obetí, mesto je v obliehaní a blokáde," povedal pre CNN šéf doneckej oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko.

17:25 Litovská premiérka Ingrida Šimonytėová pricestovala do Kyjeva. Stretla sa s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom.

17:18 Ruskí okupanti zadržiavajú majiteľov firiem v okupovanom Melitopole, vymáhajú od nich dane a poplatky, tvrdí to ombudsmanka Ľudmyla Denisovová.

17:10 Rusko má stále k dispozícii vyše 80 percent bojovej sily, ktorú pred inváziou na Ukrajinu zhromaždilo. Podľa webu stanice CNN to uviedol nemenovaný činiteľ americkej obrany.

17:04 Podpora Ukrajine vo vojensko-obrannej i hospodárskej oblasti musí byť hlavnou prioritou Európskej únie. Povedal to minister zahraničných vecíIvan Korčok. "Náš východný sused je trestaný za to, že si slobodne zvolil, kam chce patriť," dodal.

16:56 Ozbrojené sily Slovenskej republiky na sociálnej sieti Facebook zhrnuli aktuálnu vojenskú situáciu na Ukrajine.

16:31 Austrálska ministerka zahraničných vecí Marisa Payneová označila správy o možnom útoku chemickými látkami na Ukrajine za hlboko znepokojujúce a uviedla, že Austrália bude v spolupráci so svojimi náprotivkami tieto správy overovať.

16:23 Od začiatku invázie na Ukrajinu sa do krajiny vrátilo 870-tisíc ľudí, píše The Kyiv Independent.

16:05 Európska únia zriaďuje v Moldavsku sklad s humanitárnymi zásobami pre utečencov pred ruskou vojnou na Ukrajine. Tento týždeň bude dodaných vyše 1200 stanov a 4000 prikrývok pre ľudí, ktorých vojna na Ukrajine vyhnala z domovov. 

15:50 Ukrajina oznámila, že tím expertov prekazil plánovaný kybernetický útok ruských vojenských hekerov na energetickú sieť Ukrajiny. Ukrajinské národné centrum kybernetickej bezpečnosti zmarilo útok, ktorý mal minulý piatok 8. apríla vyradiť elektrické trafostanice z prevádzky.

15:43 Poľské hranice od konca februára prekročilo takmer 2,7 milióna utečencov z Ukrajiny, do Nemecka ich dorazilo cez 335-tisíc. Celkový počet ľudí, ktorí kvôli ruskej invázii utiekli za hranice Ukrajiny, prekročil 4,6 milióna, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

15:34 Nemecké zásoby plynu by v prípade zastavenia ruských dodávok vydržali najmenej do konca leta, uviedla nemecká agentúra pre sieťové služby Bundesnetzagentur. Jej šéf varoval, že kvôli množstvu mŕtvych civilistov na Ukrajine silnie tlak na Európsku úniu, aby zaviedla embargo na ruské energie.

15:29 Starosta Buče oznámil, že v meste bolo po odchode ruských okupantov doteraz nájdených 403 tiel zabitých civilistov, informovala agentúra Reuters.

15:26 Rokovania s Ukrajinou sú na mŕtvom bode, Kyjev sa odchýlil od toho, na čom sa obe strany dohodli pri diskusiách v Istanbule, tvrdí šéf Kremľa Vladimir Putin.

15:25 Ukrajinská pošta vydala známky zobrazujúce jednu z hlavných udalostí vojny na Ukrajine – útok na Hadí ostrov.

15:20 Najväčší producent ocele na svete ArcelorMittal čiastočne obnovil výrobu v meste Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny. Závod, ktorý zaviedol novú logistiku na získavanie surovín a lodných produktov, má za deň vyrobiť tisíc ton liatiny.

15:07 Správy o násilnostiach v Buči sú falošné, povedal šéf Kremľa Vladimir Putin po rokovaní s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom. Ten tvrdí, že situácia v Buči je následkom britskej operácie.

15:00 Viac ako 440 000 metrov štvorcových – čiže 20 % všetkých skladov logistického majetku v Kyjevskej oblasti bolo zničených ruskými útokmi. Odhad zverejnil Fedor Arbuzov, vedúci oddelenia kancelárskych a logistických nehnuteľností spoločnosti Retail & Development Advisor.

14:47 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v marci presídlenie takmer 100 000 ukrajinských utečencov do odľahlých častí Ruska vrátane Sibíri či oblastí za polárnym kruhom. Vyplýva zo z ruských úradných dokumentov, ktoré má k dispozícii britský denník The Independent.

14:43 Objem obchodu s tovarom tento rok kvôli vplyvom ruskej agresie voči Ukrajine stúpne o tri percentá, uviedla WTO. Pôvodne čakala rast o 4,7 percenta.

14:35 Šéf Kremľa Vladimir Putin po rokovaní s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom povedal, že v podmienkach západných sankcií je nutné upevňovať integráciu oboch krajín. Rusko pokladá Bielorusov za bratov.

14:30 Dočasný núdzový tábor v Humennom je od utorka z dôvodu nízkeho počtu ubytovaných osôb prichádzajúcich z Ukrajiny v režime stand-by, jeho činnosť je dočasne pozastavená.

14:23 Kremeľ plánoval vytvoriť aj na západe Ukrajiny takzvané "ľudové republiky", teda organizácie koordinované Ruskom podobné tým na Donbase. Podľa denníka Ukrajinska pravda to uviedla ukrajinská kontrarozviedka SBU. Tá oznámila, že odhalila príslušnú sieť organizátorov, pričom jeden z príslušníkov skupiny pri vyšetrovaní spolupracoval.

14:16 Ukrajinský prezident Zelenskyj počas svojho prejavu v parlamente Litovskej republiky vyhlásil, že boli zaznamenané už stovky prípadov znásilnenia ruskými vojakmi. "Takmer každý deň sa nachádzajú nové masové hroby. Tisíce obetí, stovky prípadov brutálneho mučenia. Boli tiež zaznamenané stovky prípadov znásilnenia, vrátane maloletých dievčat, veľmi malých detí. A dokonca aj bábätko! Je desivé o tom hovoriť,“ povedal.

14:05 Telá šiestich zastrelených osôb boli objavené v suteréne jednej z budov v meste Brovary v Kyjevskej oblasti. Oznámila to ukrajinská prokuratúra, informuje agentúra AFP s tým, že ide o ďalší prípad poukazujúci na obvinenia zo zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine. 

14:00 Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne. Zdôraznila však, že najprv musí byť zabezpečený vzdušný priestor Slovenska. Rovnako musí mať Ukrajina o stíhačky záujem.

13:58 V Charkove bolo zničených 1644 obytných budov a celkovo bolo v meste poškodených asi 2000 budov a stavieb, uviedol primátor mesta Ihor Terekhov.

13:55 Obyvatelia Kyjevskej oblasti by sa kvôli opravám infraštruktúry a nastraženým mínam nemali ponáhľať s návratom domov. Podľa denníka Ukrajinská pravda to povedal šéf oblastnej administratívy Oleksandr Pavljuk. Územie nedávno opustili ruské okupačné vojská.

13:50 Slovensko pripravuje návrat svojich diplomatov do Kyjeva. "V najbližších dňoch vyšlem do metropoly inšpekčný tím zložený z našich diplomatov, ktorý priamo na mieste posúdi bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste Ukrajiny. Ak to bude možné, sfunkčníme naše veľvyslanectvo okamžite," priblížil minister zahraničia Ivan Korčok. 

13:36 Ukrajinská námorná pechota v obliehanom prístavnom meste Mariupol vyhlásila, že "vydrží až do konca“, hoci je obkľúčená ruskými silami a dochádza jej zásoby. "Sme obrancovia Mariupolu, 36. brigáda námornej pechoty, ktorá drží obranu tohto mesta do poslednej chvíle,“ uviedol jeden z mariňákov. "Nevzdali sme sa svojich pozícií. Udržiavali sme každý centimeter tohto mesta, ako najlepšie sme mohli. Neopustili sme svoje pozície. Vždy sme ostali verní,“ dodal.

13:30 Podľa Štátneho úradu pre vyšetrovanie bolo zabavených 10 ruských lodí v hodnote vyše 34 miliónov dolárov. Úrad podľa The Kyiv Independent zablokoval odchod ôsmich ruských nákladných lodí a dvoch tankerov z Ukrajiny. Podľa ukrajinských zákonov môže štát zabaviť ruský majetok bez náhrady.

13:25 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť.

13:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval v utorok na zavedenie "ďalekosiahlych" sankcií voči Rusku a tiež poskytnutie ďalších zbraní pre Ukrajinu. Ako píše agentúra PAP, povedal to v súvislosti s obvineniami, že ruské sily použili na Ukrajine chemické zbrane.

13:08 Spoločnosť Nokia oznámila, že odchádza z ruského trhu, informuje televízia CNN.

12:58 Poľský súd uvalil trojmesačnú väzbu na ruského občana, ktorý bol zadržaný a obvinený zo špionáže. Rus žije v Poľsku 18 rokov, uviedla televízia TVN 24 s odvolaním sa na poľské úrady. "Poznatky vojenskej kontrarozviedky svedčili o tom, že vykonáva špionáž pre rozviedku Ruskej federácie. Okrem iného zhromažďoval informácie o vojenských jednotkách, ich vybavení a kádrovej situácii,“ oznámila prokuratúra.

12:49 Rusko plánuje teroristické útoky na svojom území. "Ruské špeciálne služby plánujú sériu teroristických útokov s mínami a bombardovaním obytných oblastí. Rovnako ako raketové útoky na mesto Belgorod alebo na jedno z miest na Kryme," uviedol podľa NEXTY šéf ukrajinskej spravodajskej služby.

12:45 Minister zahraničia Jan Lipavský bude chcieť počas českého predsedníctva Európskej únii pozastaviť dovoz ropy z Ruska. Je potrebné minimalizovať styky s Ruskom, povedal.

12:33 V zdravotníckych zariadeniach na Slovensku je hospitalizovaných 54 pacientov z Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnovým konfliktom. Z toho je 36 dospelých a 18 detí. Uviedol to po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

12:25 Do Donbasu podľa CNN smeruje veľká ruská vojenská kolóna. CNN geolokalizovala video zobrazujúce skupinu ruských vojenských vozidiel neďaleko ruského Matveev Kurganu, osady v regióne Rostov. Vozidlá boli otočené na severozápad, v smere na ukrajinský Donbas.

12:22 Ukrajina nepožiadala Slovensko o poskytnutie stíhačiek Mig-29. Slovenská vláda preto o ich poslaní ani nerokuje. Ukrajinci žiadali poskytnutie húfnic Zuzana a opravu svojej vojenskej techniky v slovenských opravárenských podnikoch. To sa v súčasnosti rieši, oznámil minister obrany Jaroslav Naď.

12:15 Serhij Orlov, zástupca starostu Mariupolu, povedal, že mestská rada potvrdila "chemickú otravu", ktorú má na svedomí ruský droň. "Podrobnejšie informácie nemôžeme poskytnúť. Ale máme potvrdenie od armády, že k tomu došlo,“ povedal Orlov.

12:09 Gubernátor východoukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko hovorí o zúrivých bojoch, ktoré tam prebiehajú "každý deň“. Uviedol, že sú obzvlášť intenzívne na demarkačnej línii, ktorá oddeľuje územie kontrolované ukrajinskou vládou od územia okupovaného ruskými silami alebo ich spojencami.

11:55 Drvivá väčšina Fínov považuje v súčasnosti Rusko za vojenskú hrozbu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnilo fínske ekonomické a politické fórum EVA. Z výsledkov vyplýva, že až 84 percent opýtaných Fínov považuje Rusko za výraznú vojenskú hrozbu, zatiaľ čo minulý rok takto odpovedalo iba 59 percent respondentov. Šesť percent Fínov uviedlo, že Rusko nepovažuje za žiadnu hrozbu. Prieskum sa uskutočnil v marci na vzorke 2074 osôb.

11:42 Ruskí vojaci sa ako v Buči správali vo všetkých mestách, ktoré okupovali, povedal Zelenskyj litovským poslancom. EÚ vyzval na ďalšie sankcie voči Rusku.

11:35 Zranení jedovatou látkou šírenou v Mariupole sú v „relatívne uspokojivom stave“. Ukrajinský pluk Azov vydal vyhlásenie, že obete majú vysoký krvný tlak, podráždené oči a problémy s dýchavičnosťou.

11:20 Námestníčka ministra obrany Anna Malyarová uviedla, že informácie sa stále overujú, ale predbežné údaje naznačujú, že v Mariupole bola použitá fosforová munícia.

11:05 Miestni obyvatelia hovoria o ruských jednotkách, ktoré mesto okupovali, ako o „barbaroch prichádzajúcich odnikiaľ“, „lupičoch“, „banditoch“, „mučiteľov“, „nájazdníkov“.

10:52 Konflikt s protiruskými silami na Ukrajine bol nevyhnutný, bol len otázkou času, vyhlásil Putin podľa TASS pri návšteve kozmodrómu Vostočnyj.

10:46 Rusko podľa denníka The Guardian dostáva z Iraku s pomocou Iráncov pre boje na Ukrajine vojenské vybavenie vrátane granátometov a protitankových striel.

10:32 Britské ministerstvo obrany v utorok vo svojej pravidelnej správe uviedlo, že v priebehu nasledujúcich dvoch až troch týždňov očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny.

10:24 Nehammerova cesta za Putinom vyvolala rozdielne reakcie. Podľa niektorých európskych denníkov svedčí o politickej naivite a v konečnom dôsledku pomôže skôr Moskve než Ukrajine.

10:11 Ukrajinské ministerstvo obrany podľa námestníčky preveruje informácie o chemických zbraniach v Mariupole. Mohlo ísť o fosforovú muníciu, pripustila.

9:56 Rusko od začiatku invázie prišlo o 19 600 vojakov, 732 tankov, 157 lietadiel a 140 vrtuľníkov, tvrdí Kyjev. Údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

9:52 Ruskí vojaci pri ostreľovaní Chmelnyckej oblasti na západe Ukrajiny zasiahli muničný sklad. Uviedla to ruská agentúra TASS, podľa ktorej si zásah nevyžiadal žiadnu obeť.

9:50 Ruská armáda pokračuje v ostrom ostreľovaní obytných oblastí Charkova.

9:45 Ukrajinské úrady dokumentujú niekoľko prípadov, keď okupanti znásilňovali ženy, zabíjali ich mužov či ničili domovy. Ruskí vojaci sa podľa ombudsmanky Ljudmyly Denisovovej usilovali o to, aby dotyčné v budúcnosti nechceli mať pohlavný styk, a nemohli tak počať ukrajinské deti.

9:41 Za uplynulých sedem dní odišli z Košíc štyri kamióny s humanitárnou pomocou určenou pre ľudí v ukrajinských mestách Užhorod a Charkov. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že pomoc v hodnote takmer 88 000 eur bola financovaná zo zdrojov partnerov cezhraničného projektu a mesto to nestálo nič.

9:30 Takmer päť miliónov ukrajinských detí - skoro dve tretiny - muselo pre ruskú vojenskú ofenzívu opustiť svoje domovy. V pondelok to uviedol Detský fond OSN (UNICEF), informujú stanica BBC a denník The Guardian.

9:23 Fínsky výrobca telekomunikačných zariadení Nokia sa sťahuje z ruského trhu. S odvolaním sa na šéfa spoločnosti o tom informovala agentúra Reuters.

9:11 Včera prišlo z Ukrajiny na Slovensko 2526 ľudí. Bolo medzi nimi 600 detí, 1298 žien a 628 detí. Od začiatku invázie slovenské hranice prekročilo 324 133 osôb.

8:56 Ak Rusko použije chemické zbrane, na stole sú všetky možnosti odpovede. Zdôraznil to námestník britského ministra obrany James Heappey.

8:49 Zelenskyj podpísal výnos, ktorý ruší obvyklé jarné odvody do armády i prepustenie skôr povolaných odvedencov do civilu; krajina je vo vojnovom stave.

8:32 Jeden človek zahynul v Lysyčansku a ďalší traja utrpeli zranenia v dôsledku ostreľovania.

8:20 Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai oznámil, že ruské sily zaútočili na Severodoneck, Lysyčansk, Kreminna, Novodruzhesk, Rubihne.

8:08 Telá siedmich ľudí našli záchranári v pondelok v sutinách dvoch zničených obytných budov v ukrajinskom meste Boroďanka, severozápadne od Kyjeva. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

7:56 Dnes by malo na Ukrajine fungovať deväť humanitárnych koridorov. Jeden z nich by mal byť zriadený pre osobné autá v Mariupole, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

7:40 Ruské sily zadržiavajú 1700 ukrajinských vojakov a civilistov. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuk uviedla, že 500 z nich sú ženy.

7:28 Talianska vláda dosiahla s Alžírskom dohodu o zvýšených dodávkach zemného plynu, aby v budúcnosti znížila závislosť Talianska od ruského plynu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

7:11 Boje na východe Ukrajiny by mali v najbližších dvoch až troch týždňoch naberať na intenzite. Predpokladá to britská spravodajská služba. Tá zároveň informuje, že Rusko pokračuje v sťahovaní svojich jednotiek z Bieloruska.

6:59 Policajný úrad EÚ (Europol) v pondelok oznámil, že spustil operáciu zameranú na aktíva ruských fyzických osôb a subjektov, ktoré sa ocitli na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

6:53 Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin v pondelok navrhol, aby bolo "zradcom", ktorí sa vyslovia proti ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, odobraté ruské občianstvo. Ako príklad pritom uviedol ruskú novinárku Marinu Ovsiannikovovú, ktorá narušila vysielanie hlavných správ ruskej štátnej televízie, aby ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine.

6:49 Británia sa snaží overiť správy, podľa ktorých Rusko pri útoku na obliehané ukrajinské mesto Mariupol použilo chemické zbrane. Vyhlásila to v noci na utorok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Informovala o tom agentúra AFP.

6:42 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v pondelok za nežiadúce osoby šesť ruských diplomatov po tom, ako francúzska tajná služba prišla po vyšetrovaní k záveru, že ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska.

6:39 Japonsko v utorok zaviedlo sankcie voči ďalším 398 ruským jednotlivcom a zmrazilo im majetok. Tento krok schválil japonský kabinet a zahŕňa aj sankcie voči dcéram ruského prezidenta Vladimira Putina a manželke ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

6:36  ukrajinských miest bolo cez humanitárne koridory počas pondelka evakuovaných 4354 ľudí. Na platforme Telegram to uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters.

6:33 Ukrajina je stále závislá od svojich medzinárodných partnerov, pokiaľ ide o zbrane, a nemá vybavenie, ktoré potrebuje najmä na "uvoľnenie blokády" obliehaného prístavného mesta Mariupoľ. V pondelok neskoro večer to povedal ukrajinský prezident.

6:30 Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer vyhlásil, že ruské jednotky môžu na Ukrajine použiť chemické zbrane. Zároveň vyzval Západ, aby uvalil na Moskvu prísne sankcie, ktoré by zabránili čo i len rečiam o použití takýchto zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok