Niektoré štáty EÚ poskytnú financie na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine

TA3 TASR
11.4.2022 15:57

Tri členské krajiny Európskej únie - Nemecko, Holandsko a Švédsko - poskytnú Medzinárodnému trestnému súdu približne 2,5 milióna eur na prešetrenie údajných vojnových zločinov na Ukrajine.

Bývalý šéf CIA tvrdí, že vojna na Ukrajine vstúpila do nepredvídateľnej fázy
TASR/AP

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej holandský rezortný partner Wopke Hoekstra v pondelok oznámili, že ich vlády darujú ICC po jednom milióne eur na vyšetrovanie. Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová uviedla, že Štokholm poskytne 485.000 eur.

Oznámenie rezortov diplomacií všetkých troch krajín prišlo krátko po ich stretnutí s hlavným žalobcom ICC Karimom Khanom i ďalšími krajinami Únie. Khan ešte začiatkom marca, týždeň po spustení ruskej vojenskej ofenzívy, oznámil, že jeho úrad začal "aktívne vyšetrovanie" možných vojnových zločinov na Ukrajine, pripomína AFP.

Ukrutnosti odhalené tento mesiac v ukrajinskom meste Buča  blízko Kyjeva a minulotýždňový smrtiaci raketový útok na preplnenú železničnú stanicu v meste Kramatorsk podnietili aktivity na pomoc vyšetrovaniam, ktoré vedie ukrajinská prokuratúra s forenznými expertmi z niekoľkých krajín EÚ.

Únia minulý týždeň oznámila, že poskytne 7,5 miliónov eur na vyškolenie ukrajinských prokurátorov na vyšetrovanie údajných vojnových zločinov. Ukrajinská vláda a niektoré krajiny EÚ uviedli, že Rusko sa na Ukrajine dopustilo vojnových zločinov. Moskva tieto obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok