Top udalosti týždňa: Kotleba je vinný, Heger bol na Ukrajine. Masaker v Buči šokoval celý svet

TA3 KJ
10.4.2022 17:00

Kotleba si vypočul rozsudok "vinný" a prišiel o mandát poslanca, Slovensko darovalo Ukrajine systém S-300, udalosti v Buči šokovali celý svet. Na miesto sa bol pozrieť aj premiér Eduard Heger, stretol sa aj s ukrajinským prezidentom Zelenským. Po návrate nešetril kritikou na opozíciu. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Kotleba je vinný, Heger bol na Ukrajine. Masaker v Buči šokoval celý svet
TASR

Masaker v Buči

Pobúrenie celého sveta vyvolali v priebehu uplynulého týždňa najmä udalosti v ukrajinskom meste Buča. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov prirovnal postup ruskej armády v Buči neďaleko Kyjeva, kde došlo pravdepodobne k masakru civilistov, k nacistickým jednotkám SS počas druhej svetovej vojny a pohrozil odvetou.

Zelenskyj označil situáciu v Buči za genocídu a vyzval zahraničných novinárov, aby mesto navštívili a zdokumentovali vraždenie civilistov. Prezident dodal, že je v záujme Ukrajiny, aby sa začalo vyšetrovanie smrti týchto ľudí.

Situáciu v meste priblížil aj starosta Anatolij Fedoruk v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. "Mojich ľudí zastrelili pre zábavu alebo z hnevu," povedal. "Rusi strieľali do všetkého, čo sa hýbalo. Strieľali na okoloidúcich, ľudí na bicykloch, na autá označené nápisom deti. Buča je pomsta Rusov za ukrajinský odpor," dodal. Podľa starostu ruské jednotky premenili toto predmestie Kyjeva na "koncentračný tábor" bez jedla a vody.

Ako na tieto udalosti reagovalo Rusko? Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ukrajinská verzia toho, čo sa stalo v meste Buča, je v skutočnosti "fingovaným útokom", ktorého skutočným cieľom bolo podkopanie postavenia Moskvy. Podľa neho ide o provokáciu zo strany Kyjeva.

Heger odcestoval na Ukrajinu

Na Ukrajinu ku koncu týždňa odcestoval aj slovenský premiér Eduard Heger spolu so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Heger navštívil aj Buču a stretol sa aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Chcem odkázať všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám, že sme veľmi vďační, že bojujete aj za nás a za naše hodnoty. Bojujete za slobodu a demokraciu, ktorú aj my vyznávame. Aj my sme žili dlhé roky v režime pod Sovietskym zväzom a o to viac si vážime slobodu, ktorú dnes máme a za ktorú vy dnes bojujete," uviedol Heger po boku ukrajinského prezidenta. Ďalej vyhlásil, že Ukrajina má právo získať štatút kandidátskej krajiny Európskej únie.

Po návrate nešetril kritikou najmä na opozíciu, Fico a Pellegrini sa podľa neho správajú ako "ruskí agenti". Na tlačovej besede na letisku zároveň zdôraznil, že Ukrajina je náš sused a priateľ a Slovensko potrebuje stabilného a prosperujúceho partnera.

Systém S-300 sme darovali

Slovensko v rámci pomoci Ukrajine darovalo aj svoj systém protivzdušnej obrany S-300. "Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine," napísal premiér na sociálenj sieti.

Prišla kritika z rôznych strán o tom, že Slovensko tým ohrozilo svoju bezpečnosť. Analytici sa však zhodli, že to tak nie je. Viac si môžete prečítať aj tu:

Kotleba si vypočul rozsudok

V priebehu týždňa sa na súde rozhodlo aj o šéfovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi. Prišiel o mandát poslanca národnej rady v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin. Kotlebu odsúdili v kauze kontroverzných šekov na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Kotleba na rozsudok reagoval s tým, že cieľom bolo zbaviť ho poslaneckého mandátu. "Máme tu rozsudok v mene Slovenskej republiky. Za pomoc chudobným rodinám 18-mesačná podmienka. V skutočnosti však je trest úplne iný – strata mandátu poslanca Národnej rady SR," komentoval s tým, že o to celý čas išlo.

O tom, ako táto kauza môže zasiahnuť aj stranu ĽSNS sme sa v Štúdiu TA3 rozprávali s výkonným riaditeľom agentúry AKO Václavom Hříchom. Viac si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok