ONLINE: Počet obetí po útoku v Kramatorsku stúpol, Rusko vymenovalo nového veliteľa

TA3 TASR ČTK
10.4.2022 07:15

Od začiatku ruskej agresie zahynulo na Ukrajine 176 detí. Stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského nie je teraz na programe dňa. Zelenskyj ale hovoril s nemeckým kancelárom Scholzom o ďalších sankciách. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne dianie budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:12 V Mykolajive počuť masívne explózie, hlásia jedného zraneného, informoval o tom miestny guvernér Vitaly Kim.

22:50 Na zbierkovom účte ukrajinského veľvyslanectva v Česku, ktoré za vybrané peniaze nakupuje zbrane pre ukrajinskú armádu, sa od darcov vyzbierala už takmer miliarda korún.

Do zbierky prispelo približne 115.000 darcov, ktorí poslali celkovo 977 miliónov korún (39,9 milióna eur), informuje na svojej webovej stránke spravodajská stanica ČT24. S nákupom a dopravou výzbroje pomáha veľvyslanectvu české ministerstvo obrany.

22:38 Objavili sa informácie o tom, že ruská armáda zničila obranný systém S-300, ktorý darovalo Ukrajine Slovensko. Tvrdilo to samotné Rusko. Na sociálnej sieti na to reagoval premiér Eduard Heger, podľa ktorého ide o propagandu a klamstvá. "Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta. Ukrajinská strana nám už tiež oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie," napísal na sociálnej sieti.

22:17 Z vojnových zón evakovali počas nedele viac ako 2800 ľudí. Evakuácia z Mariupolu a Luhanskej oblasti sa nepodarila pre ruskú ofenzívu.

22:06 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok sa v pondelok v Luxemburgu zúčastní na pravidelnom zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci. "Agende bude opäť dominovať ruská agresia voči Ukrajine, najmä posilňovanie sankcií a ďalšia pomoc Ukrajine a jej obyvateľom," spresnili z ministerstva.

21:21 Ukrajinská vláda vyčlenila 32 miliónov na obnovu zničenej infraštruktúry. Kyjevská oblasť dostane takmer polovicu, teda 13 miliónov dolárov. Oblasti Černihiv a Sumy dostanú 8 miliónov dolárov a oblasť Žytomyr 3 milióny dolárov.

20:51 Počet obetí útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk stúpol už na 57.

20:47 Rusko vymenovalo nového veliteľa, ktorý bude dohliadať na priebeh vojny na Ukrajine, keďže Moskva po počiatočnom neúspechu mení svoju stratégiu.  Kremeľ poveril touto úlohou armádneho generála Alexandra Dvornikova, ktorý velí ruským silám v južnom vojenskom okruhu, uviedol v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

20:25 Rusko sa podľa ukrajinského generálneho štábu pripravuje na útočnú operáciu s cieľom prelomiť obranné línie Donbasu. Očakávajú tiež nové útoky na Charkov.

20:02 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v nedeľu uviedla, že v oblasti okolo Kyjeva, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské vojská, bolo doposiaľ nájdených 1222 tiel. "To, čo vidíme vo všetkých ukrajinských regiónoch sú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti. Spravíme všetko pre to, aby sme to napravili," uviedla Venediktovová v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News.

19:51 Policajný prezident Štefan Hamran ocenil pridelenca z Kyjeva Ľudvika Šoltésa, ktorému udelil medailu za obetavosť. Šoltés pomáhal so záchranou ľudí počas vojny na Ukrajine. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Prezident Policajného zboru Štefan Hamran odovzdal medailu za obetavosť policajnému pridelencovi v Kyjeve Ľudvikovi Šoltésovi, ktorý významnou mierou prispel k záchrane životov štyroch diplomatov a 24 civilistov počas evakuácie Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve," spresnila.

19:19 Lídri opozičnej strany Smer-SD vyzvali Európsku úniu, aby sa stala mierotvorcom na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Únia má podľa nich kapacity nastoliť prímerie. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na zhromaždení za mier na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín. Na podujatie prišlo niekoľko stoviek ľudí.

18:48 Americký prezident Joe Biden bude v pondelok virtuálne rokovať s indickým premiérom Naréndrom Módím, oznámil v nedeľu Biely dom. Virtuálne stretnutie Bidena s Módím sa uskutoční niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident označil odpoveď Indie na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu za "neistú".

18:27 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v pondelok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

18:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že je ťažké "čo i len pomyslieť na rokovania s ľuďmi, ktorí páchajú zverstvá“. "Ak však rokovanie s Rusmi pomôže zabrániť aspoň jednému masakru, ako v Buči, alebo útoku v Kramatorsku, musím túto príležitosť využiť," povedal Kuleba pre NBC.

18:02 Parky so starými vysokými borovicami a upravenou zeleňou, cyklochodníky, jazierka, centrum s menšími obchodíkmi a kaviarničkami. Ak ste chceli ujsť pred rušným životom, pred vojnou bola približne 30-tisícová Buča na predmestí Kyjeva ako stvorená pre pokojný rodinný život. 

Na Buču, ktorú si v posledných dňoch spájame so zverstvami, ktoré tam na civilistoch a infraštruktúre napáchala ruská armáda, sme sa opýtali dvojičiek Yany a Juliie Zarudových z Kyjeva. Aká bola Buča pred vojnou? Viac sa dozviete v tomto článku:

17:43 Počas útoku na letisko v meste Dnipro bolo zranených 5 ľudí, informuje The Kyiv Indepedent.

17:04 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu vyhlásil, že rozhodnutie Francúzska a Nemecka nepovoliť v roku 2008 Ukrajine vstúpiť do Severoatlantickej aliancie bolo "strategickou chybou".

16:43 Niekoľko stoviek Košičanov prijalo v nedeľu popoludní pozvanie na "gastro poďakovanie" ukrajinských odídencov, ktorí našli dočasné útočisko pred vojnovým konfliktom v metropole východu. Pri Staromestskej radnici sa podávali ukrajinské špeciality, na podujatí vystúpil aj ukrajinský spevácky zbor Karpaty. Stretnutie sa vo večerných hodinách ukončí pietnou spomienkou na obete vojnového konfliktu.

16:26 Ukrajinská pohraničná stráž oznámila, že zabránila takmer 2200 mužom vo veku brannej povinnosti opustiť krajinu, čo je od začiatku vojny s Ruskom zakázané.

16:12 Ak dnes pomáhame brániť sa Ukrajine, chránime aj seba. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň upozornila, že Rusko svojich spojencov nachádza aj na Slovensku, a to aj medzi politikmi.

15:50 Letisko v stredoukrajinskom meste Dnipro bolo úplne zničené počas najnovšieho ostreľovania ruskými silami, uviedol v nedeľu miestny predstaviteľ, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP. "Na letisku v Dnipre došlo k ďalšiemu útoku, nič z neho nezostalo. Samotné letisko a infraštruktúra okolo neho sú zničené. Rakety stále dopadajú," uviedol na Telegrame šéf mestskej vojenskej správy Valentin Rezničenko.

15:26 Ukrajinské matky si pochodom v Bratislave pripomenuli obete vojny. Upozornili na násilie, ktoré sa pácha na civilistoch. Zdôraznili, že sa dotýka aj detí. "Ukrajinské deti každý deň umierajú a my nemôžeme len tak sedieť a pozerať sa na to. Utiekli sme pred vojnou, ale to neznamená, že sme slabé. Naši príbuzní bojujú za našu vlasť a aj my chceme pomôcť a bojovať, ako vieme. Aj tým, že budeme upozorňovať na zločiny, ktoré činia okupanti v našej domovine," vyjadrila sa jedna z organizátoriek pochodu Yulia Tupikina.

15:14 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill vyzval v nedeľu ľudí, aby sa v ťažkých časoch zomkli okolo vlády. Spravil tak v čase, keď Rusko pokračuje vo svojej vojenskej operácii na Ukrajine. "Nech nám Pán všetkým pomôže v týchto pre našu vlasť ťažkých časoch spojiť sa, a to aj okolo vlády. Vláda nech si splní svoje povinnosti k ľudu – pokorne a pripravene mu slúžiť, a to aj ak by za neho mala položiť svoj život," uviedol Kirill počas kázne v Moskve.

14:41 Vojna zvýšila nápor na detskú nemocnicu v Užhorode. Malých pacientov z východu krajiny prijímajú na oddelenia prevažne pre tráviace ťažkosti. V zložitej situácii pomôže utečencom a zdravotníkom aj materiálna pomoc zo Slovenska.

13:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili spolu o možnosti zavedenia ďalších sankcií voči Rusku, ako aj o ďalšej obrannej a finančnej podpore pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. 

13:25 Slovensko rokuje s Ukrajinou aj o možnosti dodania húfnic Zuzana či o oprave poškodených bojových vozidiel. V nedeľnej diskusnej relácii O päť minút 12 v RTVS to povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že v prípade húfnic by malo ísť o predaj. 

12:53 Moskva chce vraj nahradiť straty vyslúžilcami, ktorí armádu opustili od roku 2012, a regrútami z Podnesterska. Zelenskyj je stále ochotný na rokovania o mieri.

12:25 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už 4,5 milióna ľudí, vyplýva z nových údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktoré boli zverejnené v nedeľu. Informovala agentúra AP.

12:24 Pápež František vyzval na veľkonočné prímerie na Ukrajine, ktoré by podľa neho malo viesť k dosiahnutiu mieru prostredníctvom skutočných rokovaní.

12:15 Ruská vláda v nedeľu oznámila, že zvyšuje svoj rezervný fond o 273,4 miliardy rubľov (3,52 miliardy USD, zhruba 3,24 miliardy eur), aby zabezpečila ekonomickú stabilitu potom, ako Západ uvalil na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu.

12:15 Európska únia znovu otvorila svoje diplomatické zastúpenie v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev po tom, čo ho po ruskej invázii na Ukrajinu dočasne premiestnila do Poľska. Informovali o tom v nedeľu stanice BBC a Sky News. 

11:20 Ukrajinská vláda informovala, že v nedeľu bude otvorených deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú pomôcť ľuďom uniknúť z oblastí ťažkých bojov na východe krajiny. Koridor bude otvorený aj pre osobné autá z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny.  

11:02 Ruská armáda ráno ostreľovala Luhanskú oblasť aj oblasti mesta Dnipro na východe Ukrajiny, pričom zasiahla niekoľko budov. V Dnipre pri zásahu budovy utrpela zranenia jedna osoba. Ostreľovanie spôsobilo požiar, ktorý sa nakoniec podarilo uhasiť.

10:37 Snaha ruských síl o zvýšenie svojej bojovej sily zahŕňa aj pokus o nábor bojovníkov z moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informovalo o tom v nedeľu britské ministerstvo obrany. Informovala stanica Sky News.

10:24 Ruská armáda v nedeľu ráno ostreľovala Luhanskú oblasť aj oblasti mesta Dnipro na východe Ukrajiny, pričom zasiahla niekoľko budov. Informovala agentúra Reuters, podľa ktorej informácie nebolo možné nezávisle overiť.

10:14 Až donedávna panoval na ekvádorských banánových plantážach ruch a zhon, ktorý dokazoval silné exportné postavenie tohto odvetvia. Ale z týždňa na týždeň banánovníkové háje utíchli, ako sa stal obchod s týmito plodmi jednou z ďalších obetí ozbrojeného konfliktu, ktorý sa odohráva v druhej polovici sveta, napísala agentúra AFP.

8:48 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v sobotu 3679 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 2038 žien, 943 detí a 698 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 456 osôb. Informovali o tom z tlačového odboru ministerstva vnútra.

8:26 Nový hromadný hrob zrejme s desiatkami civilných obetí bol podľa miestnych predstaviteľov objavený po stiahnutí ruských jednotiek v oslobodenej obci pri Kyjeve.

8:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na nedeľu opätovne vyzval Západ, aby uvalil úplné embargo na ruskú ropu a dodal Ukrajine ďalšie zbrane. Informovali agentúra DPA a stanica BBC. 

7:49 Desiatky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruským veľvyslanectvom v čilskom hlavnom meste Santiago na protest proti ruskej invázii na Ukrajine. Informovala agentúra AP. 

7:04 Stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského nie je teraz na programe dňa, Kyjev sa chce sústrediť na boje proti ruskej armáde na Donbase. Ukrajinskej televízii to v sobotu povedal poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Podľa neho je dôležité, aby Ukrajina mala pred schôdzkou prezidentov čo najsilnejšiu vyjednávaciu pozíciu.

7:02 Po presune ruských vojsk zo severu Ukrajiny smerom na východ sa objavili dôkazy o "neprimeraných" útokoch na civilistov, vyhlásilo v sobotu britské ministerstvo obrany. Informovala agentúra DPA.

7:00 Od začiatku ruskej agresie 24. februára až do soboty, 9. apríla, zahynulo v Ukrajine 176 detí, pričom ďalších 324 utrpelo zranenia, informoval ukrajinský generálny prokurátor na sociálnej sieti Telegram. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok