Slovensko darovalo Ukrajine systém obrany S-300, podľa Hegera tým do konfliktu nevstupujeme

TA3 ČTK
8.4.2022 12:36

Slovensko poskytlo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Na Facebooku to potvrdil premiér Eduard Heger, ktorý na Ukrajinu odcestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

"Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine," napísal premiér. Zdôraznil, že ide o ide o zodpovedné rozhodnutie a darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu. Odovzdanie S-300 Kyjevu predtým vláda podmieňovala získaním zodpovedajúcej náhrady za tento systém.

Systémy S-300 zo sovietskej éry využíva strely na zneškodnenie vojenských lietadiel a rakiet. Zložené sú z viacerých vozidiel, vrátane radarov a odpaľovacích zariadení. Ukrajinskej armáde by mohli pomôcť pri marení leteckých útokov zo strany Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým neúspešne žiadal západné krajiny o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou a ako alternatívu k takému kroku v marci spomenul možnosť dodávok systémov protileteckej obrany.

Na Slovensku v rámci budovania mnohonárodného bojového zoskupenia NATO už spojenci umiestnili aj systém protivzdušnej obrany Patriot. Slovenský minister obrany Jaroslav Naď predtým povedal, že Patriot nie je náhradou za systém S-300.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok