Tak takto?!: Slovenské školy nemajú dostatočné kapacity pre deti z Ukrajiny

TA3
7.4.2022 10:25

Na Slovensku od začiatku vojny u našich východných susedov požiadalo o dočasné útočisko takmer 62-tisíc vojnových utečencov. Z toho je viac ako 26-tisíc detí do veku 18 rokov. Slovenské dáta chýbajú, ale podľa prepočtov zo susedného Česka, kde je situácia veľmi podobná, sa odhaduje, že do slovenských škôlok bude potrebovať zaradenie zhruba 4-tisíc ukrajinských detí.

škôlka deti 1140 px (TASR/Branislav Račko)
TASR/Branislav Račko

Slovenská realita je však taká, že kapacity škôlok nestačia dlhodobo a len v tomto školskom roku zriaďovatelia zariadení nevyhoveli až 19 226 žiadostiam o prijatie. Zvýšenie kapacít pritom štát necháva plne v réžii zriaďovateľov, prevažne miest a obcí. Pre deti z Ukrajiny je však dôležité nielen prijať ich do systému, ale zabezpečiť im aj pomôcky a učiteľov, vychovávateľky či asistentov.

Zvládne štát vyriešiť situáciu so vzdelávaním detí z Ukrajiny? Nájdu sa peniaze a riešenia a budú novovzniknuté kapacity k dispozícii všetkým deťom? O téme sa v dnešnej relácii Tak takto?! bude s analytikom Michalom Rehúšom z Centra vzdelávacích analýz rozprávať Anka Žitná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok