Ako sa pripraviť na vojnu? Poľská vláda vydala pre občanov návod

TA3 TASR
6.4.2022 20:42

Poľská vláda vydala príručku s návodom, ako sa pripraviť na vojnu. Poliakom v nej radí, čo robiť v prípade útokov konvenčnými, chemickými, ale aj jadrovými zbraňami. Zároveň opisuje, akým spôsobom by pred nimi občanov varovala, informuje v stredu britská spravodajská stanica Sky News.

Bývalý šéf CIA tvrdí, že vojna na Ukrajine vstúpila do nepredvídateľnej fázy
TASR/AP

Vláda v príručke tiež ľuďom radí, aby sa zásobili vodou, potravinami, liekmi, ako aj baterkami a batériami v prípade, že by došlo k výpadku elektrického prúdu. Vláda uviedla, že je povinná pripravovať verejnosť na rôzne udalosti, poprela však, že by jej aktuálna príručka súvisela s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine.

Varšava už v minulosti vydala obdobné príručky radiace Poliakom, ako postupovať pri záplavách či krutom zimnom počasí. Viacerí Poliaci sa vzhľadom na spoločné hranice s Ukrajinou však teraz môžu obávať ruskej invázie, približuje Sky News.

Stanica ďalej uvádza, že hoci sa Rusko vo svojom vojenskom ťažení zameriava na sever, juh a východ Ukrajiny, ostreľuje aj západoukrajinský Ľvov, ležiaci približne 70 kilometrov od poľských hraníc. Sky News pripomína, že dosiaľ neexistujú nijaké konkrétne náznaky, že by sa Rusko chystalo zaútočiť na Poľsko, a ani to, že by Varšava takéto napadnutie očakávala. Panujú však obavy, že Rusko by mohlo napadnúť aj ďalšie krajiny susediace s Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok