Za 35 dní ruskej okupácie Hostomelu sa stratilo už vyše 400 ľudí, tvrdí Ukrajina

TA3 ČTK
6.4.2022 08:04

Za 35 dní okupácie ukrajinskej obce Hostomel ruskými inváznymi vojskami sa stratilo cez 400 ľudí. Očití svedkovia potvrdili smrť niektorých z nich, časť ľudí je nezvestná. Taras Dumenko, šéf novo vytvorenej vojenskej správy Hostomelu, to uviedol v rozhovore s rozhlasovou stanicou Hromadske Radio (Verejné rádio).

V ukrajinskej Irpini možno zahynulo až 300 civilistov, povedal starosta
TASR/AP

„Vieme o ľuďoch, ktorí boli zabití, existujú potvrdenia, fotografie a videá, ale stále ich nemôžeme nájsť. Keď sa obnovilo spojenie, očití svedkovia nám túto informáciu mohli oznámiť, ale nezvestných napriek tomu stále nemôžeme nájsť," uviedol Dumenko a odhaduje, že v obci doteraz zostalo asi 5-tisíc ľudí. Jeho tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.

Medzi nezvestnými je podľa predstaviteľa samosprávy napríklad veliteľ hasičov z letiska v Hostomeli, ktoré bolo predmetom urputných bojov, alebo rodina miestneho lekára. Ruské jednotky z oblasti odišli 2. apríla, kedy sa všetky ruské sily preorientovali na nový oficiálny cieľ, ktorým je ovládnutie celého Donbasu.

Odchádzajúci ruskí vojaci podľa Dumenka "upratujú dôkazy po svojich zverstvách". Zmieňuje prípad, kedy pri ceste boli rozstrieľané autá s telami, ktoré však neskôr zmizli. "Moja hypotéza je, že čím pokojnejší sa okupanti v nejakej oblasti cítili, čím ďalej boli od frontovej línie, tým starostlivejšie zakrývali stopy," uviedol náčelník vojenskej správy obce.

Témy: Donbas Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok