Vojna na Ukrajine je dosiaľ jednou z najväčších výziev pre mier vo svete, povedal Guterres

TA3 TASR
5.4.2022 22:22

Vojna na Ukrajine je dosiaľ jednou z najväčších výziev pre medzinárodný poriadok a mier vo svete. Súvisí to s charakterom ruskej invázie, jej intenzitou a tiež dôsledkami. Povedal to na úvod utorkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

Antonio Guterres 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Vojna na Ukrajine sa musí skončiť - a to okamžite," vyzval Guterres. "Táto vojna viedla k nezmyselným stratám na životoch, masívnej devastácii miest a k zničeniu civilnej infraštruktúry," povedal. "Potrebujeme seriózne mierové rokovania založené na princípoch Charty OSN," vyzval.

"Nikdy nezabudnem na hrôzostrašné zábery zabitých civilistov v Buči. Okamžite som vyzval na nezávislé vyšetrenie s cieľom zaistiť účinné vyvodenie zodpovednosti," povedal šéf OSN.

Majú vierohodné tvrdenia

Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová na pôde BR OSN vyhlásila, že OSN dostala "vierohodné" tvrdenia o tom, že ruské sily použili v obývaných ukrajinských oblastiach najmenej 24-krát kazetové bomby. Dodala, že OSN vyšetruje aj obvinenia o použití kazetových bômb zo strany ukrajinských jednotiek.

DiCarlová tiež upozornila na obvinenia týkajúce sa sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi, ktoré zahŕňa "hromadné znásilnenia a znásilnenia pred deťmi". Dodala, že sa vyskytli tiež obvinenia zo sexuálneho násilia, ktorého sa mali dopustiť ukrajinské sily a jednotky civilnej obrany. Misia OSN monitorujúca dodržiavanie ľudských práv na Ukrajine podľa jej slov tieto obvinenia preveruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok