Štrajková pohotovosť lekárov ako posledný zdvihnutý prst. Prišli sľuby, no žiadne riešenia, tvrdí Visolajský

TA3
5.4.2022 21:20

Lekárom došla trpezlivosť. Nemocnice sa podľa nich nedokážu vrátiť do režimu spred pandémie, pretože v nich nemá kto robiť. Nevidia, že by sa vláda snažila túto situáciu zmeniť, a preto vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Rezort zdravotníctva im však sľubuje zvýšenie platov do dvoch mesiacov. Viac povedal v Téme dňa Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

"Zatiaľ sa situácia nemení. Nemocnice fungujú v bežnom chode, teda v tom, čo sú schopné poskytnúť. Nechceme ochromiť zdravotníctvo, chceme sa dobre starať o pacientov na Slovensku. My len žiadame, aby sme mali na to mali adekvátne podmienky, hovorí Visolajský. Podľa neho systém, v akom dnes funguje zdravotníctvo, neumožňuje starať sa o pacientov, a preto nie sú ochotní to ďalej tolerovať.

Čo znamená štrajková pohotovosť? 

"Znamená deklaráciu vláde, že to je posledný zdvihnutý prst. My sme doteraz rokovali, prosili, žiadali, aktívne sa snažili, no okrem ďalších sľubov neprišli zo strany ministerstva zdravotníctva a vlády žiadne riešenia,“ vysvetlil. Ako hovorí, problémy vidia tiež, no zatiaľ neurobili nič pre to, aby došlo k náprave.

Situácia sa v nemocniciach zhoršuje zo dňa na deň. Visolajský definoval viacero problémov, a to od zatvárania oddelení, nedostatku sestier, ich vysokého veku, nedostatku skúsených lekárov až po neexistujúce dohody s poisťovňami. Dodal, že v Česku, Poľsku či v Maďarsku to pochopili, no Slovensko nekoná.

Odbory majú štyri požiadavky

Požadujú poriadok v platbách pre nemocnice a aby sa zaviedol systém DRG, ktorí vnesie do financovia poriadok. Visolajský pripomína, že ho majú všetky európske krajiny okrem Slovenska.

Taktiež žiadajú navýšenie platov pre zdravotné sestry. Čo sa týka platov lekárov, chcú, aby sa ich ohodnotenie priblížilo okolitým krajinám, teda okolitému priemeru.

Tiež chcú, aby boli podporené lekárske fakulty, ktoré budú môcť produkovať kvalitných lekárov. Reformu vzdelávania mladých lekárov Slovensko podľa neho nutne potrebuje.

Poslednou požiadavkou je, aby tie oddelenia a nemocnice, ktoré majú prebrať pacientov zo zatvorených oddelení, boli vopred personálne aj technicky zabezpečené. "Čím neskôr to urobíme, tým to bude drahšie,“ varoval.

Koľko dostanú sestry a lekári?

Minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sľúbili podporu zdravotníctvu vo výške 365 miliónov eur. Visolajský však nevie odhadnúť, aký obnos peňazí z tejto sumy dostanú lekári a zdravotné sestry.

Dodal, že systém zdravotného poistenia, ktorý na Slovensku funguje, je "najhorší z možných“ a väčšina z daného obnosu peňazí pôjde na sanovanie zdravotných poisťovní a len časť dostanú nemocnice.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok