Lotyšsko a Estónsko zatvárajú ruské konzuláty. Ich zamestnancov vyhostia

TA3 TASR
5.4.2022 19:07

Lotyšsko a Estónsko zatvárajú po dva ruské konzuláty a zároveň vyhostia ich zamestnancov. Informovali o tom ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín. Opatrenie je reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Lotyšsko Riga sankcie ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Toto rozhodnutie sme prijali na znak solidarity s Ukrajinou v boji proti tejto nevyprovokovanej a neospravedlniteľnej agresii a vojne, ktorú Rusko začalo," uvádza sa vo vyhlásení lotyšského ministerstva zahraničných vecí.

Konzuláty v lotyšských mestách Daugavpils a Liepaja a estónskych mestách Tartu a Narva sa definitívne zatvoria na konci apríla. Ich ruskí zamestnanci budú dovtedy musieť hostiteľské krajiny opustiť.

Ruských diplomatov vyhostili už viaceré európske krajiny, medzi nimi Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Dánsko, Litva, Slovinsko či Švédsko. V utorok sa k nim pridali aj európske inštitúcie. Kremeľ však varoval, že takéto kroky nezostanú bez odpovede.

Slovensko v stredu rozhodlo o znížení personálu veľvyslanectva Ruskej federácie o 35 osôb. Stanovilo tiež maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov ruskej diplomatickej misie. V marci vyhostilo aj troch pracovníkov ruského veľvyslanectva, dôvodom bolo ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok