Maďarsko porušilo princípy právneho štátu, vyhlásila von der Leyenová. Európska únia sa rozhodla zakročiť

TA3 TASR
5.4.2022 18:53

Európska únia spúšťa proti Maďarsku konanie pre porušenia princípov právneho štátu. Oznámila to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Exekutíva EÚ potvrdila počas pracovného výjazdu v Štrasburgu, kde prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, že spustila proti Maďarsku doteraz nikdy nepoužitú procedúru podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy. 

Právne konanie za obchádzanie celoúnijných demokratických noriem a porušovanie zásad právneho štátu môže viesť k tomu, že maďarská vláda nebude mať prístup k finančným prostriedkom EÚ.

"Európska komisia teraz pošle oficiálne oznámenie o spustení mechanizmu podmienenosti," vyhlásila von der Leyenová počas prejavu v pléne europarlamentu. Jej slová boli odmenené potleskom väčšiny zákonodarcov.

Spustenie mechanizmu, ktorý podmieňuje čerpanie fondov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu a ktorý europarlament intenzívne presadzoval, prichádza len dva dni po víťazstve strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána v tamojších parlamentných voľbách. AFP v tejto súvislosti pripomína, že Orbána v Bruseli často obviňujú z vedomého pošliapavania demokratických noriem Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok