Ľudí z Červeného kríža už prepustili na slobodu. Zadržali ich, keď sa snažili o evakuáciu

TASR/AP
5.4.2022 11:35

Medzinárodný výbor Červeného kríža oznámil, že jeho pracovníci boli prepustení na slobodu po tom, ako boli v pondelok na Ukrajine zadržaní pri snahe dostať sa do obliehaného prístavného mesta Mariupoľ a evakuovať odtiaľ civilistov.

Dobrovoľník ukrajinských síl územnej obrany pomáha žene prejsť cez ulicu v Charkove
TASR/AP

V posledných dňoch zlyhali viaceré pokusy Červeného kríža prepraviť obyvateľov Mariupola do bezpečia. MVČK v pondelok oznámil, že jeho pracovníkov zastavili v neďalekom meste Manhuš, ktoré je v súčasnosti pod kontrolou ruských inváznych jednotiek. "Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorý v pondelok zadržala polícia v Manhuši, bol včera večer prepustený," uviedla zmienená organizácia so sídlom v Ženeve.

Podľa vyhlásenia MVČK sa jeho tím momentálne "zameriava na pokračovanie humanitárnej evakuačnej operácie". Primátor Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok uviedol, že z mesta, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených zhruba 90 percent. V tomto meste ležiacom na pobreží Azovského mora, kde žilo  pred vypuknutím vojny okolo pol milióna ľudí, sa podľa primátora ešte stále nachádza približne 130.000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok